Wanneer mag mijn kitten naar buiten?

Jesse Kitten 23 februari 2022
Foto van kittens

Oeff wat spannend. Je kitten is ouder aan het worden en is nieuwsgierig. Hij of zij kijkt veel naar buiten en wilt ook graag achter al die spannende blaadjes aan rennen. Of wat dacht je van meespelen met al die grote buurtpoezen? Wat een avonturen zal dat beestje beleven. Veel mensen zitten echter met een hoop vragen. Het is namelijk nogal spannend om jouw kitten voor het eerst naar buiten te laten. Vanaf wanneer mag mijn kitten naar buiten? Komt mijn kitten wel weer zelf thuis? Wat kan ik voorbereiden om de eerste keer buiten voor mijn kitten zo prettig mogelijk te maken? In deze blog gaan we je hier van alles over vertellen en geven we je tips om jouw kitten op de juiste manier naar buiten te laten!

Wanneer mag mijn kitten naar buiten?

Er is niet echt een vaste leeftijd waarop kittens naar buiten mogen. Het is belangrijk dat jij zelf goed inschat of de kitten er al klaar voor is. Een kitten is jong en moet alles nog ontdekken en leren. Soms lijkt die onbezonnenheid grappig, maar in dit geval wil je er zeker van zijn dat de kitten geen stupiditeiten uithaalt buiten. Wij adviseren wel om de kitten pas naar buiten te laten gaan bij een leeftijd van minimaal 6 maanden. Reden hiervoor is dat de kitten dan vaak gecastreerd is en tevens de benodigde vaccinaties heeft gehad.

Let erop dat jij verantwoordelijk bent voor jouw kat buiten. Als jouw kat bij een ongeluk betrokken is draai jij op voor de schade, ook voor de andere partij. Kun jij deze kosten misschien niet dragen? Overweeg dan om jouw kitten te verzekeren. Hier kun je meer informatie vinden over het wel of niet laten verzekeren van jouw kat.

Kitten in plant die naar buiten wilt

Kitten vaccineren

Een kitten kan allerlei ziektes en virussen opvangen van andere katten. Sommige virussen zijn redelijk onschuldig, maar andere ziektes kunnen zelfs dodelijk zijn. Het is dan ook van belang dat je jouw kitten laat vaccineren, vóórdat je jouw kitten naar buiten laat. Hiermee borg je ervoor dat jouw kitten deze ziektes niet kan oplopen. Meestal geef je de eerste vaccinaties rond een leeftijd van 8 weken en de tweede vaccinatie rond een leeftijd van 12 weken. Neem contact op met jouw dierenarts.

Kitten castreren

Wij adviseren om de kitten eerst te laten castreren, alvorens je de kitten naar buiten laat (tenzij jij kleintjes wilt van jouw poes natuurlijk). Waarom moet jij jouw kitten eerst laten castreren? Hier zijn een aantal belangrijke reden voor:

  • Ongecastreerde poezen kunnen zwanger raken. Hierdoor kun je opeens met een nestje vol met kittens zitten.
  • Ongecastreerde katers lopen sneller weg van huis. Ze zoeken naar poezen en gaan hiervoor ver weg.
  • Kater vechten sneller met andere katers als ze niet gecastreerd zijn
  • Ongecastreerde katers hebben een verhoogd risico op virussen zoals kattenleukemie en aids.

Lees hier meer informatie over het laten castreren van jouw kat of poes.

kitten buiten,kitten buiten laten,kitten buiten laten wennen,kitten buiten laten slapen,kitten buiten zindelijk maken,kitten buiten leeftijd,kitten naar buiten,kitten naar buiten met tuigje,kitten naar buiten ontsnapt,kitten naar buiten leeftijd,kittens naar buiten laten,kitten wil naar buiten,kitten wilt naar buiten,kitten mee naar buiten,kitten alleen naar buiten,kitten,naar,buiten,wanneer

kitten laten chippen

Veel mensen vergeten helaas nog altijd om hun kat te laten chippen. Wij zijn groot voorstander van het verplichten van chippen, maar tot op heden is die verplichting er niet. Toch kun je jezelf een hoop stress besparen door jouw kitten te laten chippen. Ook is het veel makkelijker om jouw kitten terug te vinden, mocht jouw kitten er onverhoopt toch vandoor gaan.

Wat is chippen dan? Bij het chippen wordt een chip ter grootte van een rijstkorrel onder de huid achter in de nek geplaatst. De kat voelt hier niets van. Deze chip kan gescand worden door de dierenbescherming, asielen of dierenartsen. Op deze chip staan belangrijke gegevens zoals wie de eigenaar is (jij dus), waar de kitten woont (in jouw huis dus) en hoe contact opgenomen kan worden met jou. Chippen is niet duur, het kost ongeveer 40 tot 50 euro. Neem hiervoor contact op met jouw dierenarts.

Let op: geef jij jouw kat een halsbandje met een hangertje met informatie? Zorg er dan voor dat dit een zogeheten veiligheidsbandje is. Katten klimmen en springen op van alles en nog wat. Het laatste wat je wilt is dat de kat met het bandje blijft hangen en vervolgens stikt. Een veiligheidsbandje heeft een speciale sluiting die loslaat als er teveel druk op komt. De kat verliest dan wel het bandje, maar blijft in deze situatie wel altijd in leven.

Kitten blij gechipt
Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
Illustratie Tommie etensbak

Proefbox voor slechts €9,99

Onze 100% graanvrije voeding bomvol vers vlees uitproberen? Bestel onze proefbox!

Kitten trainen

Als jij niet de hele tijd in de weer wilt zijn met het openen van de deuren (want ja, jouw pluizenbol ziet jou toch echt als zijn persoonlijke butler), dan is een kattenluik aan te raden. Katten begrijpen over het algemeen niet direct waar het kattenluik voor bedoeld is en dat ze erdoorheen kunnen. Vaak helpt het om aan de andere kant te gaan zitten en de kitten te lokken, bijvoorbeeld met een snoepje. Soms is het nodig om de kitten een beetje te helpen door het luikje wat open te houden.

Buiten meelopen met jouw kitten werkt niet altijd even goed. Vaak ben jij nog schrikachtiger dan de kitten zelf, waardoor de kitten in paniek kan raken. Als je de keuze maakt om de kitten naar buiten te laten dan is het slim om de kitten dit zelf te laten ontdekken. Ze vinden hun weg naar huis wel weer.

Kitten speelt buiten

Een aantal extra tips:

  • Doe de kitten voor het eerst naar buiten als de kitten honger begint te krijgen. Hierdoor wordt het makkelijker de kitten terug te lokken met eten. Bijvoorbeeld vlak voor het avond eten. Krijgt jouw kitten over de hele dag eten? Haal het eten dan een paar uurtjes weg.
  • Kies een dag en tijd dat het rustig is buiten. Laat de kitten in ieder geval niet naar buiten als iedereen terugkomt van werk of school. Je wilt zo min mogelijk drukte hebben.
  • Kies een dag uit met mooi weer. Dit zorgt ervoor dat de kitten beter zicht heeft en minder stress ervaart.
  • Wilt u toch meelopen met de kitten? Blijf dan een beetje op afstand, zodat de kitten u wel kunt zien, maar dat de kitten niet van u kan schrikken.
  • U kunt uw kitten trainen weer naar binnen te komen. Bijvoorbeeld door een snoepje te geven als de kitten naar binnenkomt. Roep hiervoor de naam of rammel met het bakje snoepjes. Komt de kitten meteen naar binnen? Beloon de kitten dan met het snoepje. Dit zorgt ervoor dat de kitten leert naar binnen te komen als hij geroepen wordt. Dat is ook handig op latere leeftijd!
Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
kitten buiten,kitten buiten laten,kitten buiten laten wennen,kitten buiten laten slapen,kitten buiten zindelijk maken,kitten buiten leeftijd,kitten naar buiten,kitten naar buiten met tuigje,kitten naar buiten ontsnapt,kitten naar buiten leeftijd,kittens naar buiten laten,kitten wil naar buiten,kitten wilt naar buiten,kitten mee naar buiten,kitten alleen naar buiten,kitten,naar,buiten,wanneer

Kun je ook niet meer wachten?

Bestel snel het beste kattenvoer of kattenbakvulling en ontvang een gratis surprise. Gegarandeerd dat jouw cat een happy cat wordt!

Producten bestellen...
wortel illustratiezalm illustratie