Wanneer moet ik mijn kat laten steriliseren of castreren?

Jesse Kattengedrag 30 april 2022
Kat bij plant

Wilt u weten waarom of wanneer u uw kat of poes moeten laten steriliseren en wat de effecten zijn na sterilisatie van uw kat? Hieronder vertellen we je meer over de sterilisatie van een kat.

Wat is sterilisatie of castratie?

Als we willen voorkomen dat een poes nog kittens kan krijgen van een andere kater dan noemen we dit steriliseren. Hierbij worden de voortplantingsorganen van de kat verwijderd. Het verwijderen zelf wordt castratie genoemd. Bij de poes gaat het om de eierstokken, bij de kater om de testikels.

Is dit zielig? Nee vaak zorgt het laten helpen van de poes of kater alleen maar voor voordelen.

Waarom moet ik moet kat steriliseren?

Er zijn meerdere redenen om jouw pluizenbol te laten steriliseren. In de eerste plaats doe je dit natuurlijk om te voorkomen dat jouw poes kittens kan krijgen. Toch zijn er een hoop andere redenen te benoemen om een kat te laten steriliseren:

  • Het voorkomen van sproeien, veel katers en poezen sproeien niet meer na sterilisatie.
  • De kat gaat beter in zijn vel zitten, vaak worden zowel katers als poezen een stuk liever en aanhankelijker. De krolsheid verdwijnt bij poezen, mogelijke agressie verdwijnt bij katers.
  • Een gecastreerde kater knokt een stuk minder en het risico op weglopen verlaagt drastisch.
  • Gesteriliseerde poezen hebben een verlaagde kans op aandoeningen zoals baarmoeder ontstekingen en melkkliertumoren.

Zoals je kunt lezen heeft een gesteriliseerde kat een hoop voordelen.

Wanneer moet ik mijn kat laten helpen?

Wij adviseren om de kat zo vroeg mogelijk te laten helpen, tenzij je bewust wel kittens wilt natuurlijk. Een kitten kan al gesteriliseerd worden vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden. Als u geen kittens wilt is het aan te raden om uw kittens binnen te houden, totdat ze geholpen zijn.

Soms is er al krolsheid opgetreden. Veel mensen vragen zich af of je een poes mag steriliseren tijdens de krolsheid. Het antwoord hierop is ja! Krolse poezen mogen gewoon gesteriliseerd worden.

Wat is belangrijk na de sterilisatie van de kat of poes?

Het allerbelangrijkste is dat je goede nazorg verleent nadat de kat gesteriliseerd is. De wond mag immers niet gaan ontsteken. Daarom adviseren wij het volgende:

  • Controleer de wond elke dag, maar raak de wond nooit aan. Ziet het er rood of gezwollen uit of bloedt of stinkt het? Ga dan direct terug naar de dierenarts voor een controle.
  • Zorg ervoor dat de kat de wond niet kan likken of aanraken. Er zijn speciale rompers of kragen te krijgen hiervoor.
  • Houdt de kat gedurende de herstelperiode binnen, zodat de wond buiten niet opengaat of gaat ontsteken. Houdt rekening met 2 weken.

Als je bovenstaande tips opvolgt dan zal jouw lieve harige vriend goed herstellen.

Zoals we eerder aangaven is de kans groot dat er na sterilisatie een positieve karakterverandering optreedt bij jouw kat of poes. Jouw kat wordt aanhankelijker, liever en eventuele agressie zal verdwijnen.

Daarnaast verandert de stofwisseling van een gecastreerde kater of gesteriliseerde poes. Dit betekent kortgezegd dat de kat gevoeliger is voor het aankomen van gewicht. Gesteriliseerde katten dien je daarom minder voeding te geven dan niet-gesteriliseerde katten. Op de verpakking of website van de favoriete voeding voor jouw kat staat als het goed is een voedingsadvies. Op de website wordt over het algemeen een uitgebreider advies gegeven. Hier kun jij de optimale hoeveelheid Tommie the Cat voeding vinden voor gesteriliseerde en niet gesteriliseerde poezen.

Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
Illustratie Tommie met balletje wol

Proefbox voor slechts €9,99

Onze 100% graanvrije voeding bomvol vers vlees uitproberen? Bestel onze proefbox!

Wat zijn de kosten van het steriliseren van de kat?

De kosten van het laten steriliseren zijn enigszins afhankelijk van de exacte ingreep. Er zijn verschillen in de methode en daarnaast kun je jouw kat in een normale narcose of een veilige narcose brengen. Dat gezegd hebbende. Het steriliseren van een poes is over het algemeen wat duurder dan het castreren van een kater. De prijzen variëren sterk per dierenarts, dus het loont om onderzoek te doen. Prijzen voor het castreren van een kater lopen uiteen van 50 tot 100 euro en het steriliseren van poezen van 110 tot wel 170 euro.

In onze boxen leveren wij alles wat jouw kat nodig heeft, van natvoeding tot brokken! Wil je ook geen moeite meer hoeven te doen en altijd een happy cat? Schrijf jouw kat direct in voor zijn of haar Tommie the Cat box abonnement.

Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
sterilisatie kat,kosten,poes,prijs,karakterverandering,kitten,castreren,castratie,wanneer,waarom,poes na sterilisatie,leeftijd,laten helpen,krolse kat,sterilisatie,castrereen,steriliseren,kater,kat,katten,tommie the cat

Kun je ook niet meer wachten?

Bestel snel het beste kattenvoer of kattenbakvulling en ontvang een gratis surprise. Gegarandeerd dat jouw cat een happy cat wordt!

Producten bestellen...
wortel illustratiezalm illustratie