Het is een belangrijk aspect voor wanneer je een kat in huis neemt. Je wilt je huis leuk decoreren, maar voor katten en planten gaan niet altijd samen. Planten kunnen giftig zijn voor katten en soms eet de kat van de plant. Daarom beantwoorden we in deze blog belangrijke vragen. Welke planten zijn giftig voor katten? En welke planten zijn juist niet giftig voor katten?
Wil je weten wat katten echt niet mogen eten? Lees dan ons artikel over wat een kat niet mag eten en drinken.
Welke planten zijn giftig voor de kat?
Hieronder hebben we een lijst samengesteld van in Nederland veelvoorkomende planten die giftig zijn voor jouw kat. Helemaal onderaan deze blog hebben we een nog grotere lijst voor je verzameld met kamerplanten die giftig zijn voor jouw kat of poes.
Tulpen
Narcissen
Lelies
Hyacinten
Cyclamen
Amaryllis
Heb jij deze planten wel in huis? Let dan op. De kat eet graag aan de plant. Het is belangrijk dat jouw kat dan juist niet aan deze planten kan eten. Het beste is om deze planten helemaal niet in huis te hebben, omdat ze giftig zijn voor de kat. Wil je ze toch wel in huis? Zet de planten dan op een plek waar de kat er niet bij kan, deze planten en katten gaan immers niet samen.
Niet giftige planten voor katten
Het is natuurlijk leuker om te kijken naar de lijst met niet giftige kamerplanten voor katten. Hieronder hebben we een lijst verzamend met niet giftige planten voor de kat.
Bananenplant
Bamboepalm
Bromelia
Calathea
Mexicaanse dwergpalm
Olifantspoot
Orchideeën
Graslelie
Kwartjesplant
Kentia palm
Er zijn nog een hoop andere niet giftige planten voor katten. Wil jij weten welke planten? Bij de meeste tuincentra kun je deze vraag gewoon stellen aan de medewerkers. Zij zijn gespecialiseerd en kunnen je van een goed advies voorzien.
Symptomen bij de kat bij vergiftiging door een plant
Als jouw kat aan een plant heeft gegeten die giftig is kunnen er verschillende symptomen optreden. Meestal zal een vergiftigde kat gaan braken en diarree krijgen. Ook kan er een zwelling ontstaan aan de bek, kan het jeuken waardoor kat gaat krabben en wordt het rood door irritatie.
Bij zeer giftige planten voor katten kunnen heftigere symptomen optreden. De binnengekregen giftige stoffen kunnen organen aantasten. De kat kan dan de volgende symptomen vertonen:
Kwijlen
Weinig energie hebben en in elkaar zakken
Moeilijk ademen of slikken
Overmatig drinken
Overmatig urineren
Een onregelmatige hartslag hebben
Vermoed je dat de kat een giftige kamerplant heeft binnengekregen? Schroom niet om de dierenarts te bellen en advies te vragen.
Wat te doen als de kat vergiftigd is door planten
Bel direct de dierenarts om advies te vragen. Vaak zal de dierenarts op afstand al vragen wat handelingen uit te voeren. Denk hierbij aan het schoonmaken van de bek en het lichaam van de kat van eventuele overgebleven giftige plantresten. De dierenarts zal meestal ook vragen welke giftige plant de kat heeft binnengekregen. Het helpt ontzettend als je de dierenarts hiermee op weg kunt helpen.
De dierenarts zal verschillende behandelingen kunnen uitvoeren om jouw pluizenbol van die vergiftiging af te helpen. Wat de dierenarts precies zal doen is afhankelijk van welke kamerplant de kat heeft binnengekregen en hoe ziek de kat is. Maar je kunt denken aan medicatie om te braken, zodat het gif uit het lichaam verdwijnt. Of medicatie die de gifstoffen van binnenuit opnemen en afscheiden. Ook kan de dierenarts medicatie voorschrijven die helpt tegen pijn.
Lijst met giftige planten voor katten
Hieronder vind je een volledige lijst met veelvoorkomende giftige kamerplanten voor katten. Mis je hier iets? Laat het ons weten, dan voegen we het toe.