Wat mag een kat echt niet eten?

Jesse Kattenvoeding 3 maart 2022
Foto van kat die eet

Oh nee, jouw kat heeft stiekem een lik genomen van de chocola. Kan dit kwaad? Er zijn vele soorten eten die giftig zijn voor katten, terwijl wij die juist dagelijks eten. Maar wat mogen katten dan niet eten? Wij hebben hier een lijstje opgesteld met eten wat giftig kan zijn voor jouw kat. Handig om te raadplegen voor wanneer jij twijfelt.

Heeft jouw kat één van deze producten binnen gehad? Neem dan direct contact op met de dierenarts, zij kunnen jou van goed advies voorzien. Katten zijn kleine diertjes, zelfs minieme hoeveelheden giftig stoffen kunnen schadelijk zijn.

Chocolade

Jammie, heerlijk voor ons. Maar niet voor onze pluizige vriendjes. Chocolade bevat stoffen die giftig zijn voor katten. Jouw vriendje kan gaan overgeven, kan diarree krijgen en kan in zelfs stuiptrekkingen veroorzaken die in extreme gevallen leiden tot de dood. Houd die chocolade dus ver uit de buurt van jouw pluizebol!

Uien en knoflook

Heilig in de Italiaanse keuken, maar oh zo slecht voor katten. Uien en knoflook mag je nooit aan je kat geven. Het bevat stoffen die de rode bloedcellen kapotmaken en uiteindelijk zal leiden tot bloedarmoede. Vandaan blijven dus!

Druiven en rozijnen

Hmm lekker en gezond voor de mens. Maar je raadt het al, dit is slecht eten voor katten. Het is niet bekend welke stof ervoor zorgt dat druiven en rozijnen giftig zijn voor de kat, maar ze kunnen behoorlijk ziek van worden. Braken en diarree bij poezen door dit voedsel komt veel voor, maar in sommige gevallen leidt het zelfs tot nierfalen. Geef dit dus nooit aan jouw harige maatje.

Alcohol

Ja duh, logisch dat dit niet goed is voor mijn kater (ha, goede woordgrap). Toch komt het wel eens voor dat de kat stiekem een paar likjes wijn neemt. Alcohol is zo slecht voor katten dat vergiftiging zeer snel optreedt. Het kan leiden tot blijvende schade aan de organen en zelfs tot coma en de dood. Mooi excuus om dat glas gewoon zelf achterover te kieperen.

Deeg voor brood of pizza

Gist zorgt ervoor dat de maag van jouw lieve kat zich uitzet, dit is pijnlijk maar ook gevaarlijk. Vergisting kan ook alcohol gaan produceren en je hebt hiervoor kunnen lezen hoe slecht dit is. Jouw kat mag dit dus echt niet eten. Waarschuw direct je dierenarts en onderneem actie als jouw kat dit heeft binnengekregen.

Jij wilt toch ook een happy cat?
PROBEER NU MET 50% KORTING cta cat
Illustratie Tommie etensbak

Wil jij eten geven wat lekker en gezond is?

Maak jouw cat happy en geef de overheerlijke, graanvrije voeding van Tommie the Cat!

Melk, kaas of yoghurt

Lactose houdende voeding zoals melk, kaas en yoghurt is over het algemeen niet goed voor katten. Dit komt omdat de meeste katten lactose-intolerant zijn. Dit uit zich niet in de extreme symptomen die we bij andere voeding zien, maar het kan toch goed vervelend zijn. Katten krijgen diarree en gaan overgeven. Daarnaast worden ze winderig en dat is voor niemand leuk. Katten zijn van nature slechte drinkers, dus als ze vocht verliezen via een andere manier dan urineren is dat niet goed.

Gelukkig bestaat er tegenwoordig speciale kattenmelk. Als jouw kat echt dol is op romige vloeistof dan adviseren wij om deze kattenmelk bij een dierenspeciaalzaak te kopen.

Planten

Heb je jouw kat wel eens zien knabbelen van de plant? Dit doen ze graag. Daarom hebben we dit hier nog even apart genoemd. In een ander artikel nemen we je mee door de giftige planten voor dieren!

Wat mogen katten nog meer niet eten?

 • Alfalfa
 • Amandel- & abrikozen
 • Avocado
 • Azijn
 • Bieslook
 • Champignons
 • Koffie
 • Macademia noten
 • Nootmuskaat
 • Oleander
 • Paddenstoelen
 • Rabarber
 • Thee
 • Walnoten
 • Zout
 • Gezouten vlees

Katten mogen trouwens een hoop ook juist wel eten. Er zijn veel soorten vlees, vis, groenten en fruit die juist gezond zijn voor jouw pluizige maatje. Kies dus voor een goede voeding.

Wil jij ook de beste brokjes en natvoeding bomvol vers vlees en vis voor jouw kat? Bekijk dan snel onze Tommie the Cat voeding en schrijf je direct in voor jouw Tommie the Cat box!

Jij wilt toch ook een happy cat?
PROBEER NU MET 50% KORTING cta cat

Kun je ook niet meer wachten?

Bestel snel onze kwaliteitsproducten en ontvang een gratis surprise. Gegarandeerd dat jouw cat een happy cat wordt!

Producten bestellen...
wortel illustratiezalm illustratie