Wat betekenen al die kattengeluiden eigenlijk?

Jesse Kattengedrag 25 maart 2022
Foto kat die knort

Katten kunnen een hoop geluiden maken. Ze kunnen blazen, spinnen, knorren, klappertanden en natuurlijk miauwen. Maar wat betekenen al deze geluiden? Hoe herken je of jouw kat blij is of dat er misschien iets aan de hand is? Maakt jouw kat een raar geluid of is het normaal? In dit blog gaan we dieper in op alle geluiden die jouw kat produceert.

De miauwende kat

Miauwen is één van de bekendste poezengeluiden. Voor jonge kinderen is het zelfs één van de eerste woorden die ze leren. Miauwen kan veel verschillende betekenissen hebben. De ene keer miauwen ze harder dan andere keren. Soms miauwen ze heel zachtjes en lieflijk, soms stopt je kat niet met miauwen. Jouw kat weet over het algemeen precies hoe hij moet klinken om iets voor elkaar te krijgen bij je. Weet jij bijvoorbeeld hoe jouw kat klinkt als ze:

  • Eten van je willen of;
  • aandacht van je willen of willen spelen of;
  • dringend je hulp nodig hebben bij het openen van de deur?

Als katten veel en lang miauwen dan is dat waarschijnlijk omdat ze niet krijgen wat ze willen. Jij bent immers wel de lakei van jouw pluizenbol en zijn wil is wet.

Als jouw kat blijft miauwen en dit ook ’s-nachts blijft doorgaan dan is er misschien wel meer aan de hand. Als eten geven, spelen of aandacht niet helpt en het blijft doorgaan dan adviseren wij om contact op te nemen met de dierenarts. Het kan zijn dat er iets achter die miauw zit en dat je kat jou om hulp vraagt.

Kat die veel miauwt

De knorrende kat

Katten spinnen of knorren als ze superblij zijn. Ze knorren bij het spelen, aaien en soms vind je zelfs een spinnende kat bij het eten. Dit is één van de positieve poezen geluiden en het is zelfs één van de eerste geluiden die een kitten maakt. Een kat kan ook gaan spinnen als hij een andere kat tegenkomt. De kat maakt in dit geval een ‘prrr’ geluid. Dit is een teken van vrede.

Soms roepen katten jouw ook met een knor. Je herkent vast het geluidje ‘Mrrrrp’ of op een iets hogere toon dan normaal. Ze vragen dan je aandacht en willen met je knuffelen, spelen of willen geaaid worden. Het kan ook dat je iets vasthebt wat zij ook lekker vinden.

De mens houdt ook van een spinnende kat. Onderzoeken hebben uitgewezen dat een poes die op schoot zit en knort een rustgevende uitwerking heeft op mensen. Wat een topbeesten zijn het toch ook heh!

Knorrende kat die wordt geknuffeld
Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
Illustratie spelende kat

Proefbox voor slechts €9,99

Onze 100% graanvrije voeding bomvol vers vlees uitproberen? Bestel onze proefbox!

Klappertanden

‘Oh yes een birdie!’ Zie je jouw kat wel eens klappertanden met een soort stotterende miauwtje? Vaak worden ze dan enthousiast en zien ze iets wat ze willen vangen. Ze kunnen bijvoorbeeld een prooi gespot hebben zoals een vogel of muis. In zeldzame gevallen maken poezen dit geluid ook als er speeltjes door de lucht gaan.

Het klappertanden is in ieder geval niets om je zorgen over te maken, ze zijn gewoon enthousiast en klaar om te jagen!

janken/zingen

Het janken of zingen van een kat duidt op een aanstaand gevecht. Ze gaan verschrikkelijk hard huilen en schreeuwen. Het geluid dat een huilende kat produceert gaat door merg en been. Ze doen dit om hun territorium te beschermen en aan te geven dat de ongewenste gast moet wegwezen.

Het zingen/janken van de kat kan ontzettend lang doorgaan, soms wel tientallen minuten. Het gaat praktisch door tot het gevecht begint of de ander weggaat.

Zingende kat die boos is

Blazen

Blaast of gromt jouw kat naar je? Dan is het wegwezen geblazen. Als een kat geïrriteerd, boos of kwaad is dan gaat hij blazen. Zijn lippen trekken omhoog en hij laat zijn immense slagtanden zien. Eigenlijk zegt hij hiermee dat je het niet moet wagen om nog één stap in zijn richting te zetten. Doe je dat wel? Dan is het risico op een klap met zijn pootje en nagels heel groot. Zeker als hij bij het blazen ook al is gaan grommen.

Blazende kat die gromt

Zoals je leest kunnen katten dus allerlei geluiden maken. En al deze kattengeluiden hebben weer verschillende betekenissen.

Wil jij ook een happy cat die vooral knort en spint? Bekijk snel onze producten en schrijf je direct in voor jouw eerste Tommie the Cat box!

Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
kattengeluiden,kattengeluiden herkennen,kattengeluiden spinnen,kattengeluiden kitten,kattengeluiden boos,kattengeluiden betekenis,blazen kat,blazende kat geluid,katten blazen ineens naar elkaar,miauwen,miauwende kat,knorren,knorren kat

Kun je ook niet meer wachten?

Bestel snel het beste kattenvoer of kattenbakvulling en ontvang een gratis surprise. Gegarandeerd dat jouw cat een happy cat wordt!

Producten bestellen...
wortel illustratiezalm illustratie