Waarom miauwt mijn kat zoveel?

Jesse Kattengedrag 14 april 2022
Foto miauwende kat

Het kan ontzettend vervelend zijn als jouw kat maar blijft miauwen. Maar waarom miauwt een kat of kitten veel? En kun je er iets aan doen? Gelukkig zijn er een hoop dingen die je kunt proberen om te zorgen dat jouw kat niet meer zoveel miauwt.

Wil je meer weten over de betekenis van de verschillende kattengeluiden? Lees dan hier verder.

Veel miauwen, waarom doet mijn kat dat?

Als jouw kat onrustig is en veel miauwt dan is het belangrijk om daar de oorzaak van te achterhalen. Zeker als de kat ineens veel miauwt dan kan het zelfs zo zijn dat er een medisch probleem is waar je kat jouw hulp om vraagt. Overigens hoeft het natuurlijk geen medische oorzaak te hebben. Katten zijn erg goed in het opeisen van jouw aandacht en miauwen is één van de middelen uit het grote arsenaal om dat te bereiken.

Medisch probleem de oorzaak van het miauwen

Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk achterhaalt of het gemiauw niet komt door een medisch probleem. Door te miauwen kan jouw kat jou proberen te vertellen dat er iets aan de hand is en jouw hulp nodig heeft.

Je kunt een medische oorzaak vaak herkennen aan een aantal signalen. Als jouw kat opeens heel veel miauwt en dat nooit gedaan heeft dan kan dit een signaal zijn. Sommige katten laten hun stem echter van nature wat vaker horen. Als jouw kat opeens overmatig veel begint te miauwen dan dat je gewend bent kan dit ook een signaal zijn.

Het is in deze gevallen aan te raden om contact op te nemen met de dierenarts. De dierenarts kan een medische oorzaak uitsluiten. Heeft het gemiauw geen medische oorzaak? Dan is de kans groot dat jouw kat jou probeert te verleiden of je aandacht te trekken.

Kat ziek medisch probleem en krijgt medicijn

Krolse kat miauwt veel

Voordat we je wat meer vertellen over het vele miauwen om aandacht te trekken, wijzen wij jou er ook op dat jouw poes krols kan zijn een daarom zoveel miauwt. Een kitten kan ook op redelijk jonge leeftijd krols worden en veel miauwen. Als je meer wilt weten over krolsheid dan kun je daar in dit artikel meer over lezen.

Vaak ben jij zelf het probleem van het vele miauwen

Helaas zijn wij baasjes vaak een groot onderdeel van het probleem. Veel van ons worden verleid door die lieve miauw en belonen dit gedrag. Vervolgens wordt de miauw steeds luider en gaat de kat vaker miauwen als hij zijn zin opeens niet krijgt. Als je dan toch weer toegeeft denkt jouw pluizenbol ‘hee, als ik nou blijf miauwen dan krijg ik wat ik wil!’.

Wellicht denk je nu dat dit bij jou niet voorkomt, maar het gaat vaak heel geleidelijk. Praat jij terug tegen je kat als hij miauwt naar je? Aai je je kat als hij miauwt tegen je? Open jij snel de deur als jouw maatje begint te miauwen? Of misschien geef je wel een snack of eten als hij maar blijft miauwen. Ook al lijkt het moment van aandachttrekken zo onbeduidend en klein, in de som der delen train je je kat om te miauwen als je er aan toegeeft. Betrap je jezelf hier op? Probeer dan niet in te gaan op gemiauw. Als je dit volhoudt zal het vanzelf stoppen.

Kat trekt aandacht van baasje en wilt iets door te miauwen

Booooooring: de kat verveelt zich

Als een kat zich verveelt dan kan hij dit uiten in miauwen. Hij wilt dan jouw aandacht of wilt een spelletje met je spelen. Vooral bij binnen katten is dit een veelvoorkomend probleem. Gelukkig kun je hier wat aan doen!

Zorg ervoor dat jouw poes voldoende uitdaging krijgt. Hier kunnen speeltjes een grote rol in spelen. Muizen, speeltjes met kattenkruid, bewegend speelgoed, touwtjes en balletjes. Er is genoeg om jouw kat uitdaging te geven. De ene kat vindt het ene speeltje weer leuker dan de andere, dit is een kwestie van uitproberen. Zorg ervoor dat je voldoende afwisseling biedt. Poezen kunnen uitgekeken raken op hun speeltjes dus wissel ze zo nu en dan af!

Je kunt natuurlijk ook een spelletje meespelen. Zorg er dan wel voor dat je dit pas doet als jouw kat gestopt is met miauwen, anders beloon je hem voor het verkeerde gedrag!

Kat verveelt zich en gaat dan veel miauwen
Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
kat miauwt veel,kat miauwt veel en is onrustig,kat miauwt veel en wil naar buiten,kat miauwt veel na vakantie,kat miauwt veel na verhuizing,kat miauwt veel na sterilisatie,kat miauwt veel in de nacht,kat miauwt veel in nieuw huis,kat miauwt veel na bevalling,kat miauwt veel bij warm weer,kat,miauwt,veel,veel miauwen,veel miauwen kat,veel miauwende oude kat,veel miauwen kitten,kater veel miauwen,kat ineens veel miauwen,kat onrustig veel miauwen,waarom katten veel miauwen,opeens veel miauwen,oude kat veel miauwen

Proefbox voor slechts €9,99

Onze 100% graanvrije voeding bomvol vers vlees uitproberen? Bestel onze proefbox!

Maar mijn kat miauwt veel ’s-nachts

Wat een ergernis is het toch als jij wilt slapen en je kat houdt jou in de nacht wakker met zijn gemiauw. Als jouw kat in de nacht niet naar buiten kan en overdag veel slaapt, dan lijkt verveling de grootste oorzaak van het miauwen in de nacht. Probeer voordat je gaat slapen nog even flink te spelen met jouw maatje. Door hem moe te maken is de kans groter dat hij in de nacht niet zoveel miauwt.

Het kan ook dat jouw kat een beetje bang is in de nacht. Opeens zijn de baasjes weg, is het stiller en zijn alle geluiden die je overdag niet hoort opeens hoorbaar. Het kan helpen door een slaapplekje voor jouw maatje in de slaapkamer te maken. Hiermee loop je natuurlijk wel de kans dat hij uiteindelijk in bed komt liggen. Als je dit liever niet hebt kun je ook overwegen om een speciale verstuiver aan te schaffen. Deze verstuivers bevatten kattenferomonen (lichaamseigen geuren) die ervoor zorgen dat je kat rustig wordt en stop met miauwen.  

Kat zingt s'nachts en veel miauwen

Kat afleren van het miauwen

We hebben natuurlijk al een hoop genoemd wat je kunt doen om jouw kat te laten stoppen met miauwen. Hierbij nog een overzicht van de do’s en dont’s:

DO’s:
  • Als eerste uitsluiten of een medisch probleem ten grondslag ligt aan het veel miauwen.
  • Zorg voor voldoende afleiding in de vorm van speeltjes, zodat ze zich niet vervelen.
  • Speel veelvuldig met jouw pluizenbol, zodat ze moe worden.
  • Zorg voor een lekker slaapplekje vlakbij jouw eigen slaapplek.
  • Geef voldoende liefde en aandacht.
  • Gebruik een feromoon verstuiver, hier worden katten rustiger van.
DONT’s:
  • Toegeven aan miauwen in welke vorm dan ook. Wacht altijd tot de kat gestopt is met miauwen, totdat je hem beloont met eten, aandacht of iets anders.
  • Het eerste punt lijkt moeilijk en dat is het ook. We willen alleen nogmaals benadrukken dat we vaak zelf het grootste probleem zijn. Geef dus niet toe!
  • Schreeuw niet tegen de kat of geef de kat straf. Vaak maak je het dan alleen maar erger. Als een kat bang is dan verslechterd dit alleen maar, als een kat aandacht vroeg dan geef je er alsnog aan toe (wel op een verkeerde manier, maar toch).

Zoals je leest kun je dus van alles doen om te jouw kat te laten stoppen met het vele miauwen. Als dit echt niet gewerkt heeft dan kun je nog overwegen om een gedragstherapeut voor katten uit te nodigen. Zij begeleiden jouw in het gehele proces, dan moet het wel goedkomen.

Wil jij ook een happy cat die veel speelt? Bekijk snel onze producten en schrijf je direct in voor jouw eerste Tommie the Cat box!

Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
kat miauwt veel,kat miauwt veel en is onrustig,kat miauwt veel en wil naar buiten,kat miauwt veel na vakantie,kat miauwt veel na verhuizing,kat miauwt veel na sterilisatie,kat miauwt veel in de nacht,kat miauwt veel in nieuw huis,kat miauwt veel na bevalling,kat miauwt veel bij warm weer,kat,miauwt,veel,veel miauwen,veel miauwen kat,veel miauwende oude kat,veel miauwen kitten,kater veel miauwen,kat ineens veel miauwen,kat onrustig veel miauwen,waarom katten veel miauwen,opeens veel miauwen,oude kat veel miauwen

Kun je ook niet meer wachten?

Bestel snel het beste kattenvoer of kattenbakvulling en ontvang een gratis surprise. Gegarandeerd dat jouw cat een happy cat wordt!

Producten bestellen...
wortel illustratiezalm illustratie