De Maine Coon: de rustige, lieve reus

Jesse Kattenrassen 5 mei 2022
Maine Coon met gekke bek

De Maine Coon is een populair kattenras in Nederland. De Maine Coon is tevens één van de grootste kattenrassen ter wereld. Het Guinness book of records houdt de grootste katten ter wereld bij en dit zijn allemaal Maine Coon katertjes. Waarom ze dan zo populair zijn? Buitenom dat het prachtige katten zijn, zijn het ook hele lieve en rustige katten. Een Maine Coon is onwijs aanhankelijk, kindvriendelijk en is geen herrieschopper. Een echte allemansvriend dus! We begrijpen dat je graag meer wilt weten over deze lobbes. Daarom gaan we je in deze blog meer vertellen over die rustige, lieve reus: de Maine Coon.

Raskatten scorekaart Maine Coon

Herkomst van de Maine Coon

Over de herkomst van de Maine Coon gaan allerlei bijzondere en soms zelfs bizarre verhalen de ronde. Zou gaan er al decennialang geruchten dat de Maine Coon is voortgekomen uit de kruising tussen een lynx en een wasbeer. Fans van dit fabeltje zeggen dat dit logisch is, aangezien het laatste stukje van de naam slaat op de wasbeer. Immers in de Engelse vertaling is dit een raccoon, gelijk aan de naam ‘coon’. Dit fabeltje is echter totale onzin en niet mogelijk, alhoewel het wel een mooi verhaal is.

Een andere legende is dat Maine Coons afstammelingen zijn van de Franse koningin Marie Antoinette. Marie Antoinette werd vervolgd en zij wilde vluchten naar de Verenigde Staten. Zij zou haar katten op een schip vooruit hebben gestuurd naar Amerika, waarna zij zou volgen. Marie heeft het echter nooit gehaald zoals we weten. Dit verhaal lijkt daarom ook een broodje aap verhaal.

Waar komen Maine Coons dan vandaan? Europese scheepvaarders namen langharige katten vanuit Europa mee naar de Verenigde Staten. Deze katten dienden op de schepen en de legers aan land als muizenvangers. In de VS kwamen deze katten aan in de staat Maine, waarna er weer kruisingen met andere inheemse katten zijn ontstaan. De Maine Coon stamt dus af uit de Verenigde Staten, en specifiek uit de staat Maine. Daar dankt dit kattenras zijn naam dus ook aan!

Uiterlijk van de Maine Coon

De Maine Coon is prachtige en imposante kat. In een andere blog schreven wij al over de grootste katten ter wereld. Ken je Omar the Maine Coon uit Australië nog? Met 1,2 meter en ruim 14kg is dit met recht een Maine Coon XXL. Omar eet zelfs rauwe kangoeroe als ontbijt. Hij is qua grootte wel een uitzondering hoor, maar alsnog prachtig om te zien!

Wil je nog meer grote katten zien? Lees dan hier ons artikel over de grootste katten ter wereld!

Omar the Maine Coon
De vacht

De vacht van een Maine Coon is om en nabij de 5cm lang. De vacht heeft een prachtige zijdezachte textuur en glanst heel mooi. De ruige vacht loopt op meerdere plakken uiteen, zoals bij de kop, het lijf en de staart. Maine Coons hebben een ondervacht met een waterdichte toplaag. In de winter groeit de vacht extra aan, waardoor er echt een kraag bij de kop en een soort winterbroek bij de poten ontstaat. De vacht beschermt de Maine Coon tegen kou, hij kan dus allerlei temperaturen aan.

Lichaam

De Maine Coon is een groot ras en dat zie je terug aan zijn lichaamsbouw. Het lichaam van deze reus is natuurlijk groot en gespierd. Zijn lijf heeft bijna een rechthoekige vorm en hij is tussen de 50cm – 100cm lang. De Maine Coon wordt met recht een reus genoemd, aangezien een normale huiskat gemiddeld maximaal 45cm groot wordt. De Maine Coon heeft trouwens een grappig trekje. Hij kan met zijn poten eten en drinken. Hij pakt dan brokken of water uit zijn bakje en peuzelt het op.

De Maine Coon heeft een mooie, grote kop met grote oren. De kop bevat vaak een kraag van lang, welvende vacht. De snuit is prominenter aanwezig dan bij andere katten en heeft een vierkante en robuuste vorm. De oren hebben vaak de prachtige ‘lynx tips’. Dit is een extra vacht op de oren die erbovenuit steekt in een puntige vorm. De oren met de lynx tips en de vacht rondom de kraag geeft de Maine Coon een leeuwachtige uitstraling.

Kleur

Maine Coons zijn er in allerlei kleuren en patronen. Zo zijn er witte Maine Coons, rode Maine Coons, en browntabby Maine Coons. De meest populaire kleur is browntabby, maar vergis je niet. Andere kleuren kunnen juist een prachtig uiterlijk opleveren.

De FIFe heeft ook een aantal kleuren geregistreerd die niet mogen. Er zijn Maine Coons op de wereld met deze kleuren, maar ze worden dan niet officieel als raskat bestempeld door de juiste instanties. Het gaat om de kleuren lilac en chocolate.

Gewicht

Maine Coon poezen wegen gemiddeld 4 tot 7 kilogram en Maine Coon katers 6 tot 10 kilogram. Alhoewel er natuurlijk uitzonderingen zoals Omar bestaan. Desalniettemin is het ras gigantisch, zeker ten opzichte van normale huiskatten. Moet je onderstaande foto eens bekijken!

Maine Coon en een Europese Korthaar naast elkaar op bed

Karakter van de Maine Coon

Alhoewel de Maine Coon een gigantische reus is en wel een beetje op een leeuw lijkt, is het karakter van de Maine Coon niet te vergelijken met die van een leeuw. De Maine Coon is een ontzettend lieve en rustige goedzak. Een Maine Coon is een kalm en sociaal ras, maar is niet overmatig aandacht behoevend. Ze houden natuurlijk erg van liefde en knuffels, maar ze kunnen zich ook prima zelf vermaken.

Gezien zijn lieve en relaxte karakter is dit een ideale kat voor een gezin met kinderen. Daarnaast gaat dit ras over het algemeen ook goed met honden. Sommige Maine Coons zijn zelfs groter dan de honden die binnen dat gezin leven.

De Maine Coon heeft ook een speels karakter. Alhoewel hij zichzelf kan vermaken is het dus wel belangrijk om hem voldoende speeltjes te geven om zichzelf mee te kunnen vermaken.

Rustige en relaxte maine coon
Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
Maine coon xxl,krabpaal,asiel,fokker,marktplaats,kitten,krabpalen,katertje,poesje,raskatten,maine coon prijs,kopen,witte,rode,tommie the cat,prijs,maine,coon,maine coon,maine coon karakter,over de maine coon

Proefbox voor slechts €9,99

Probeer onze 100% graanvrije voeding nu uit met een proefpakket en ontvang een leuke surprise!

Verzorging van de Maine Coon

Verzorging van de vacht

Alhoewel de Maine Coon lange haren met een ondervahct heeft, valt de vachtverzorging nog mee. De vacht klit niet super snel en ze onderhouden hun vacht ook heel goed zelf. Als je de kat één of twee keer per week even kamt gaat het helemaal goed. Doe dit in de zomer wat vaker, omdat ze best flink kunnen ruien. Het is vervelend als ze al die haren binnenrkijgen.

De Maine Coon houdt daarnaast van water, dus als je het gevoel hebt dat het eens tijd wordt voor een wasbeurt dan is dit mogelijk. Gebruik hiervoor geen mensenzeep, maar speciale kattenshampoo. Mensenzeep heeft een te hoge Ph waarde, waardoor de vacht de waterafstotende werking verliest.

Maine Coon die gewassen wordt met water
Overige aandachtspunten

De Maine Coon praat graag tegen zijn baasjes. De Maine Coon maakt een trillend en hoog geluidje. Dit klinkt veel hoger en schattiger dan je zou verwachten bij een kat van deze grootte. Als de kat tegen je praat is het belangrijk dat je antwoord. Kijk goed naar wat hij je probeert te vertellen met zijn mauw en lichaamstaal. Het zijn immers erg sociale dieren, ze willen niet genegeerd worden.

Qua voeding is het belangrijk dat je goed oplet of de kat geen overgewicht ontwikkeld. Veel mensen geven teveel eten, omdat ze in de veronderstelling zijn dat het dier veel meer eten nodig heeft gezien hun grootte. Let echter goed op de voorgeschreven voedingsvoorschriften van het merk voer wat je geeft en wijk hier niet vanaf (tenzij je wilt dat de kat afvalt of aankomt natuurlijk).

Gezondheid van de Maine Coon

HCM – dit is een veelvoorkomende hartziekte bij katten en komt ook voor bij Maine Coons. Tommie himself (ja inderdaad, DE Tommie van ons merk was een echte kat) had HCM en is hier aan overleden op middeljonge leeftijd. HCM staat voor hypertrofische cardiomyopathie.

Een Maine Coon kan lijden aan PL. PL staat voor patellaluxatie en betekent letterlijk ontwrichting van de knieschijf (patella). Als het ras dit heeft, dan heeft het loszittende knieschijven hetgeen uiteindelijk leidt tot problemen met lopen en bewegen.

Een Maine Coon kan de erfelijke en aangeboren spieraandoening Spinale Musculaire Atrofie (SMA) hebben. Bij deze aandoening is er iets mis van de aansturing van de spieren door de hersenen. De ernst en gevolgen verschillen. Er is helaas geen medicijn beschikbaar en het dier zal hiermee moeten leren leven.

Heupdysplasie is een aandoening wat bij Maine Coons voorkomt. Het is een aandoening die de heupen aantast, wat tot ernstige kreupelheid kan leiden. Gelukkig doet dit over het algemeen weinig tot geen pijn.

Goede fokkers proberen bovenstaande aandoeningen uit het ras te fokken. Ga dus altijd naar een erkenede fokker als je een Maine Coon kitten wilt.

Maine coon gezondheidscontrole gezond medisch check

Wat kost een Maine Coon

De prijs voor een Maine Coon kitten ligt ergens tussen de 600 en 1200 euro. Let erop dat je goed onderzoek doet naar de achtergrond van de fokker. Op Marktplaats willen fokkers nog wel eens Maine Coons verkopen zonder officiële stamboom. Daarnaast kunnen dit fokkers zijn die vooral geven om de inkomsten en minder oog hebben voor het dierenwelzijn. Ga dus naar een erkende fokker die geeft om dierenwelzijn, waar je de stamboom kunt verifiëren en je zekerheid hebt dat de fokker er alles aan doen om erfelijke ziekten te voorkomen.

Naast de kosten voor het kopen van de Maine Coon zelf, zul je bij dit ras moeten rekening moeten houden met hogere kosten voor de benodigde accessoires. Aangezien dit een groot ras is, zul je alles in het groot moeten aanschaffen. Denk hierbij aan een grote krabpaal, een grote kattenbak, een grote kussen of matras om op te liggen en een grote reismand.

Wil jij ook een happy cat? Onze brokken en natvoeding zijn perfect geschikt voor Maine Coons. Daarnaast is onze premium kattenbakvulling erg geschikt voor grotere rassen, omdat de vochtbinding stukken groter is. Probeer het eens uit en bestel je eerste box nu!

Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
Maine coon xxl,krabpaal,asiel,fokker,marktplaats,kitten,krabpalen,katertje,poesje,raskatten,maine coon prijs,kopen,witte,rode,tommie the cat,prijs,maine,coon,maine coon,maine coon karakter,over de maine coon

Kun je ook niet meer wachten?

Bestel snel het beste kattenvoer of kattenbakvulling en ontvang een gratis surprise. Gegarandeerd dat jouw cat een happy cat wordt!

Producten bestellen...
wortel illustratiezalm illustratie