Wat is kattengras en waarom eet de kat het?

Jesse Kattenweetjes 1 april 2022
Kat eet gras

Waarom ik als kat gras eet? Nou dat zal ik je eens vertellen, ik ben een vleeseter, maar toch eet ik ook heel graag gras. Het liefste gras dat zo groen mogelijk is! Dat helpt mij op allerlei manieren!

Wij snappen dat jij het beste wilt voor jouw pluizenbol. Daarom gaan wij jou in deze blog meer vertellen over kattengras. Wat het is, waarom katten het gras eten, of het gevaarlijk is en of je het zou moeten kopen.

Waarom eet een kat gras?

Katten eten kattengras om verschillende redenen:

  • De kat krijgt via dit gras extra vezels binnen.
  • Ze vinden het fijn om op te kauwen.
  • Als jouw kat gras eet dan helpt dit bij de spijsvertering.
  • Kattengras stimuleert kokhalzen en helpt bij het uitkotsen van haarballen. Zekers als er een haarbal vast zit bij de kat is dit erg belangrijk.
  • Foliumzuur is een essentiële vitamine voor katten en deze zit in gras. Foliumzuur maakt hemaglobine aan en deze hemaglobine vervoert de zuurstof. Foliumzuur zit overigens ook verwerkt in kattenvoer, maar ze laten de kans niet onbenut om extra binnen te krijgen.

Zoals je kunt lezen heeft het eten van kattengras vele voordelen voor jouw kat. Het is dus zeker te adviseren om jouw poes toegang te geven tot gras. Zeker als jij binnenkatten hebt is het slim om gras neer te zetten. Je kunt hiervoor speciaal kattengras kopen.

Tip: een kitten verliest weinig tot geen haar. Kattengras heeft op deze leeftijd nog weinig toegevoegde waarde.

Is kattengras gevaarlijk?

Nee, in principe is kattengras niet gevaarlijk. In het wild eten katten ook gras en het biedt ze essentiële vezels en vitaminen. Ze eten het niet voor niks zo graag. Let er wel op of jouw kat niet overdadig van het gras gaat eten. Sommige katten blijven ervan eten, waardoor ze teveel braken. In dit geval is het slim om het gras op een plek te zetten waar ze er niet bij kunnen en dit af en toe te geven.

Er kleeft een klein risico aan gras eten. Soms, heel soms blijft een sprietje hangen in de keel of neus. Vaak wordt dit veroorzaakt door minuscule haakjes aan het gras. Dit zorgt voor irritatie van de huid en kan zelfs leiden tot ontstekingen en koorts. De ademhaling wordt slechter door vastzittend gras, hetgeen vaak gepaard gaat met heftig niezen. Neem direct contact op met je dierenarts als je vermoedt dat een grasspriet loszit. Deze dient zo snel mogelijk verwijderd te worden en dat gaat vaak onder narcose.

Kat kijkt naar gras

Welk kattengras moet ik kopen?

Er zijn verschillende soorten kattengras. Je kunt het beste even met je vingertoppen aan het sprietje voelen of er geen haakjes aan het gras zitten. De beste soorten zijn grassen zonder tegenhaakjes, zoals zumula (echt kattengras) of tarwegras.

Graslelie is ook een erg populaire soort onder de katten. Laat je niet misleiden door de naam. Lelies zijn giftig voor katten, maar de graslelie is geen lelie. Jouw kat kan daarom prima van de graslelie eten.

Je kunt ook wat gras van buiten pakken en je eigen kattengras planten in een bakje. Met goede verzorging van de plant doe je hier heel lang mee.

Liever geen kattengras?

Er is een alternatief voor kattengras. Er zijn bijvoorbeeld anti-haarbal pasta’s of snacks op de markt. Deze producten gaan haarbal vorming tegen en helpen om haarballen via de ontlasting af te scheiden.

Wil jij ook een happy cat? Wist jij dat wij in iedere box een leuke surprise gratis meegeven? Wij geven geregeld speeltjes met catnip mee in onze boxen. Wil jij jouw kat ook verwennen met wisselende surprises, goede en lekkere voeding en goede kattenbakvulling? Schrijf jou kat direct in voor zijn of haar Tommie the Cat box!

Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
gras,kattengras,kat,katten,gevaarlijk,tommie the cat,poes,poezen

Kun je ook niet meer wachten?

Bestel snel het beste kattenvoer of kattenbakvulling en ontvang een gratis surprise. Gegarandeerd dat jouw cat een happy cat wordt!

Producten bestellen...
wortel illustratiezalm illustratie