Wanneer is een kat blij en kan hij verlatingsangst hebben?

Jesse Kitten 23 augustus 2022

Is mijn kat blij?

Natuurlijk zorgt goed voedsel voor een happy cat, maar hoe herkent u nu een happy cat? Je kunt een blije kat herkennen aan de volgende signalen:

  • Uw kat slaapt geregeld, meerder keren op de dag diep in een ontspannen lichaamshouding.
  • Uw kat is nieuwsgierig en onderzoekend.
  • Uw kat reageert op de speeltjes (bijvoorbeeld de speeltjes die u iedere maand van Tommie
    the Cat krijgt)
  • Uw kat heeft een gezond gewicht (niet te dik en niet te mager)
  • Uw kat heeft een mooie glimmende vacht.
  • Uw kat is speels.

Wist jij dat katten ook verlatingsangst hebben?

Vaak denken wij dat dit enkel bij honden het geval is, maar nieuw onderzoek leert ons dat katten socialer zijn dan wij vaak denken. Katten hebben bijvoorbeeld last van verlatingsangst. Net als honden kunnen katten in paniek raken als de persoon die hun veel aandacht geeft hen voor een korte of langere periode weg is.

Hoewel veel tekenen van verlatingsangst vergelijkbaar zijn met die van honden, zijn sommigen specifiek voor katten. Dit zijn o.a. verstoppen, net doen alsof ze slapen, overmatige vachtverzorging en buiten de bak urineren.

“Zeker het laatste punt verdient aandacht”, zegt professor Bruce Kornreich van het Cornell University College of Veterinary Medicine. “Dit kan ook veroorzaakt worden door een urineweginfectie. Het is verstandig om dan voor de zekerheid contact op te nemen met de dierenarts.” Volgens hem kan de dierenarts ook een rol spelen bij het verzachten van de verlatingsangst. Hij of zij kan verschillende tactieken bespreken of adviseren om een gedragsdeskundige in te huren. “Bij ernstige verlatingsangst kunnen medicijnen tegen angst worden voorgeschreven. Maar wel met een waarschuwing. Er moet altijd eerst gestreefd worden om het probleem zonder medicatie aan te pakken. Maar in sommige gevallen is er helaas geen keus,” aldus Kornreich.

Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat

Kun je ook niet meer wachten?

Bestel snel het beste kattenvoer of kattenbakvulling en ontvang een gratis surprise. Gegarandeerd dat jouw cat een happy cat wordt!

Producten bestellen...
wortel illustratiezalm illustratie