Waarom slapen katten zoveel?

Jesse Kattengedrag 17 maart 2022
Kat op bed

Katten kunnen ontzettend lang slapen. Maar waarom slapen katten zoveel? En hoelang slapen katten dan? Wij krijgen veel vragen over het slaapgedrag van de kat. In deze blog leggen we je meer uit over de kattenslaap en maak je geen zorgen: het zijn echte slaapkoppen.

Hoeveel uur slaapt een kat?

Een volwassen kat slaapt gemiddeld 16 uur per dag! Veel heh? Dat is ongeveer twee derde van de hele dag. Maar de kat slaapt niet altijd even diep in die 16 uur. Ze houden ook meerdere korte slaapjes, waarbij ze soms wat indommelen en dan weer wakker zijn. Maak je dus vooral niet druk als jouw kat veel slaapt, dat is normaal!

Als ze echt slapen zie je dat snel genoeg aan de slaaphouding. Ze vinden het heerlijk om in een diepe slaap te zitten op hun favoriete slaapplekjes. Deze diepe slaap duurt vaak maar enkele minuten.

En hoeveel uur slaapt een kitten dan?

Kittens slapen zelfs nog langer dan volwassen katten. Een kitten kan meer dan 20 uur slapen op één dag! Daar word je bijna jaloers op. Kittens gebruiken al hun energie voor de groei en hebben dus veel slaap nodig. Een kitten kan zelfs acuut in slaap vallen tijdens het slapen, grappig heh?

De kattenslaap

Zoals we eerder zeiden slaapt een kat niet altijd even diep. Ze doen over een gehele dag meerdere dutjes, ze soezen wat in, ze slapen diep of rusten gewoonweg even. De diepe slaap van de kat bestaat uit dezelfde slaapfasen als bij mensen. De REM-slaap (rapid eye movement) volgt na de diepe slaap. Tijdens deze REM-slaap kan jouw kat zelfs dromen. Heb jij wel eens gezien dat jouw kat beweegt in zijn slaap? Vaak schieten onder de oogleden de oogjes heen en weer, gaan de pootjes bewegen, trillen ze wat en soms maken ze zelfs geluiden. Ze dromen dan vast over het vangen van een prooi ?!

Maar waarom slaapt een kat zoveel?

Allereerst is een kat natuurlijk gewoon hartstikke druk. Ze moeten zich de hele dag wassen, ze moeten spelletjes spelen, ze moeten aandacht opeisen bij het baasje, ze moeten de teentjes en nagels schoonmaken en ze moeten een beetje jagen. En verder slapen ze.

Dat slaapgedrag stamt af van de voorvaderen van jouw kat. Katten zijn jagers en om te jagen kun je maar beter uitgerust zijn. Ze sparen tijdens het slapen energie voor het moment dat er eventueel een prooi langskomt. En als de prooi gevangen is en is opgepeuzeld dan moet er natuurlijk geslapen worden voor een optimale spijsvertering. Onze huiskatten jagen niet meer zoveel als zijn voorouders, maar het slaapgedrag hebben ze behouden. En zeg nou zelf, waarom zou je daar iets aan veranderen?

Wil jij ook een happy cat? Bekijk snel onze producten en schrijf je direct in voor jouw eerste Tommie the Cat box!

Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
Hoeveel uur,waarom slapen katten zo veel,slapen kittens,hoeveel,uur,slapen,katten,kittens,slaap,kat,waarom,tommie the cat,dromen

Kun je ook niet meer wachten?

Bestel snel het beste kattenvoer of kattenbakvulling en ontvang een gratis surprise. Gegarandeerd dat jouw cat een happy cat wordt!

Producten bestellen...
wortel illustratiezalm illustratie