Waarom is de tong van een kat ruw en meer!

Jesse Kattenweetjes 10 februari 2022
Foto van kat die zich wast met tong

De tong van een kat is erg bijzonder. Voel jij ook een soort schuurpapier als jouw kat jouw likt? Waarom hebben katten een ruwe tong? Kattentongen hebben verschillende zeer belangrijke eigenschappen voor de kat om te kunnen overleven.  Hieronder vind je een aantal leuke weetjes over de kattentong.

Waarom hebben katten een ruwe tong?

Voel jij de tong van jouw kat ook altijd schuren als hij jouw een liefdes lik geeft? Dit komt door de kleine papillen die de kat op zijn tong heeft. Deze papillen lijken op soort minuscule stekeltjes en kunnen draaien in alle richtingen. De papillen op de tong helpen de kat bij het wassen. Ze kunnen met deze stekeltjes diep doordringen in de vacht, waardoor de vacht schoner wordt. Jouw kat kan met zijn tong zelfs een knoop in de vocht uit elkaar halen, knap heh? Hierdoor ziet jouw lieve pluizenbol er altijd tiptop in orde uit.

Wist je dat er zelfs een harenkam op de kattentong is gebaseerd? De TIGR (Tongue-Inspired-GRooming) is door wetenschappers ontwikkeld om de beste kam ooit te ontwikkelen!

Met de kattentong kunnen wij ook beter drinken!

Ja, je leest het goed. Jouw poes is in staat om meer vocht binnen te krijgen met haar tong. Kattentongen hebben dus kleine papillen op de tong. Deze papillen staan schuin naar achteren en kunnen gevormd worden naar kleine zakjes. Hierdoor kan jouw poes meer water opvangen in de tong, waardoor zij meer vocht binnenkrijgt.

Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
Illustratie Tommie etensbak

Proefbox voor slechts €9,99

Onze 100% graanvrije voeding bomvol vers vlees uitproberen? Bestel onze proefbox!

Ik verspil helemaal niks!

De kattentong zorgt er tevens voor dat er niks naar buiten kan. Als de kat eet dan zorgen dezelfde papillen ervoor dat het voedsel grotendeels in de bek komt en er niks verloren gaat. Jij hebt ook vast wel eens gezien hoe jouw kat jouw bord volledig schoonlikt. Jouw harige vriend gebruikt zijn papillen om alles van het bord af te schrapen, tot aan de laatste spikkel aan toe.

Als laatste proeven katten natuurlijk met hun tong. Ze proeven veel, waarbij ze vooral opletten of iets niet bitter smaakt. Dit duidt vaak op gif en daar blijven ze dan ver van weg.

Oeff ik krijg er wel haarballen van!

Juist door de goede reinigende werking van de tong komt er ook veel haar mee in de papillen. De papillen zorgen er nou eenmaal voor dat loszittend haartjes gemakkelijk meekomen en worden doorgeslikt. Hierdoor ontwikkelen katten haarballen die ze op een ander moment weer uitspugen. Tja je kunt niet alles hebben!

Cooling down

Merk jij dat jouw poes slomer wordt op een warme dag? Dat is natuurlijk niet gek. Wij kunnen dunnere kleding aantrekken, maar jouw poes kan haar vacht niet afschudden. Op warme dagen doen katten vaak maar 2 dingen: niks en wassen. Ze wassen zich omdat het speeksel de vacht afkoelt en de kattentong helpt daarbij. De papillen kunnen ook vocht mee naar buiten vervoeren, waardoor ze de vacht flink kunnen koelen. Er zijn zelfs onderzoeken dat de kat zijn vacht met wel 17 graden kan koelen door te wassen.

Interessant wat jouw furry friend allemaal heeft aan zijn kattentong toch? Wil jij jouw kat ook verwennen met voldoende vocht en lekkere voeding?

In onze boxen leveren wij alles wat jouw kat nodig heeft, van natvoeding tot brokken! Wil je ook geen moeite meer hoeven te doen en altijd een happy cat? Schrijf jouw kat direct in voor zijn of haar Tommie the Cat box abonnement.

Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat

Kun je ook niet meer wachten?

Bestel snel het beste kattenvoer of kattenbakvulling en ontvang een gratis surprise. Gegarandeerd dat jouw cat een happy cat wordt!

Producten bestellen...
wortel illustratiezalm illustratie