Overgewicht katten en wat je eraan kunt doen

Jesse Kattenvoeding 19 januari 2023
Kat op weegschaal met overgewicht

35% van alle katten heeft overgewicht

Jeeetje, dat is wel echt heel veel niet? Een te dikke kat is voor niemand prettig. De kat is minder mobiel en het kan op lange termijn gezondheidsproblemen veroorzaken. Voor jou als baasje kan dit op termijn betekenen dat je onverwachts met hoge medische kosten te maken krijgt. Maar wanneer heeft een kat overgewicht? En wat is het ideale gewicht per ras? Hoe kun je zien of een kat te dik is of juist te dun? En wat kun je doen om jouw kat op het juiste gewicht te laten komen?

In dit artikel leggen we je alles uit. Van het ideale gewicht van een kitten en volwassen kat tot het gewicht per ras. We geven je daarnaast tips en een voedingsadvies. Lees dus snel verder!

Gewicht kat per ras en geslacht

Het ideale gewicht van een kat verschilt per geslacht en per ras. Een kater is over het algemeen groter en zwaarder dan een poes. Een Maine Coon is over het algemeen een stuk groter en zwaarder dan een Britse Korthaar.

Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat je ook goed kijkt naar de bouw van jouw kat om te bepalen of jouw kat te dik is of niet. Wil je weten hoe je dit kunt inschatten? Lees dan verder, we komen hier later in het artikel op terug.

Hieronder vind je een overzicht van het ideale gewicht van onze lieve pluizige vriendjes, uitgesplitst in een aantal rassen en het geslacht. Let op: dit is een richtlijn, er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.

Gewicht kat per ras en geslacht overzicht

Ideale gewicht kittens

Kittens moeten natuurlijk nog groeien dus wijzigt het gewicht van een kitten nogal snel. Een kitten moet minimaal 10 gram per dag aankomen, dat is nogal wat. Daarnaast is het voor de kitten beter om niet ondervoed te zijn, dus je kunt beter ietsjes scheutiger zijn (met mate). Hieronder vind je een richtlijn voor een ideaal gewicht per leeftijd van kittens die in de groei zijn.

Overzicht ideaal gewicht kittens per leeftijd

Gewicht kat aanvoelen en beoordelen

Heb je moeite om jouw kat op de weegschaal te wegen? In onderstaand plaatje leggen we uit hoe je kunt beoordelen of jouw kat te dun, gezond of te zwaar is of misschien zelfs obesitas heeft.

Daarnaast is het, buitenom het gewicht te bepalen, verstandig om ook de bouw van jouw lieve kater of poes te beoordelen. Mensen kunnen immers ook verschillen, de één is langer dan de ander en dat heeft invloed op het gewicht. Net als bij mensen kun je voelen en zien of een kat te dun, gezond of te zwaar is. In onderstaand plaatje leggen we uit hoe je dit kunt doen.

Verschillende plaatjes van kat die te dun, gezond, te dik of obesitas is met signalen waarin je kunt voelen of een kat te dik is
Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
Tommie illustratie wijst naar voerbak

GEZONDE VOEDING AFGESTEMD OP JOUW KAT

Geef onze graanvrije voeding zonder toegevoegde suikers en krijg ook een healthy cat!

Voedingsadvies Kat en KITTEN

Hoe je jouw kat of kitten kunt laten afvallen of laten aankomen is eigenlijk heel simpel: het werkt net als bij ons, de mens. Krijgen wij meer calorieën binnen dan we verbranden dan komen we aan. Krijgen we veel ongezond voedsel binnen dan creëren we sneller vetvorming. Bij katten werkt het vrijwel hetzelfde. Daarom is het van belang om goede voeding te geven met de juiste nutritionele waarden. Bij katten is het bijvoorbeeld van belang dat ze vers onbewerkt vlees binnen krijgen en weinig slecht verteerbare koolhydraten zoals granen.

De caloriebehoefte van jouw kat is afhankelijk van een aantal factoren. Is jouw kat gecastreerd? Komt hij of zij buiten of niet? Welk ras en streefgewicht heb je?

Diervoeder fabrikanten geven bij hun voeding een voedingsadvies. Het is te adviseren om dit advies op te volgen. Ook Tommie the Cat heeft een voedingsadvies. Het mooie is dat je bij ons zelfs een advies kunt krijgen over een combinatie tussen zowel droogvoer met natvoer als alleen kattenbrokken of natvoeding.

Ons voedingsadvies voor katten vind je hieronder:

Voedingsadvies volwassen katten Tommie the Cat

En het voedingsadvies voor Tommie the Cat voer voor kittens vind je in onderstaand overzicht:

Voedingsadvies Tommie the Cat voer kittens

Overige tips en tricks

Als laatste willen we je nog een aantal extra tips geven om jouw lieve pluizenbol op het ideale gewicht te krijgen en houden:

  • Maaltijden opschrijven – houdt bij wat je jouw pluizenbol allemaal voorschotelt, inclusief snacks. Dit helpt om te bepalen of je teveel geeft
  • Kattensnoepjes – geef niet teveel snacks aan jouw kat. Maximaal 10% van de totale caloriebehoefte, maar liever nog minder
  • Hoogwaardig dieet – stap over op goede en gezonde voeding zonder rotzooi zoals toegevoegde suikers, fillers zoals granen of soja en met een hoog percentage vlees
  • Speelkwartier – is jouw kat niet zo actief? Speel dan af en toe met jouw pluizenbol, laat hem of haar een beetje rennen om meer calorieën te verbranden!

Onze 100% graanvrije brokken bomvol vers vlees of vis

Beregoede zalm bomvol verse zalm – vanaf €21,49

Speciaal voor de visliefhebbers bomvol verse en onbewerkte zalm, zonder toegevoegde suikers!

BESTEL DIRECT
Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat

Kun je ook niet meer wachten?

Bestel snel het beste kattenvoer of kattenbakvulling en ontvang een gratis surprise. Gegarandeerd dat jouw cat een happy cat wordt!

Producten bestellen...
wortel illustratiezalm illustratie