Jammie, kattenkruid voor mijn kat

Jesse Kattenweetjes 28 februari 2022
Kat met kattenkruid

Heeft jouw kat een specifiek plekje in de tuin waar hij bovenop de plantjes ligt, er van eet en er soms helemaal van bedwelmd raakt? Dan is de kans groot dat de kat een kattenkruid (nepeta) plant heeft ontdekt. Kattenkruid wordt ook wel catnip genoemd en is waarschijnlijk de favoriete plant van katten. Wist jij dat als je echt een happy cat wilt krijgen dat je zelfs catnip thee kunt maken?

Wat is catnip?

Catnip of kattenkruid (in het Latijns: Nepeta) is een zeer sterke vaste plant en is geschikt voor droge grond. Kattenkruid staat graag in de zon of halfschaduw. Er zijn veel verschillende kattenkruid en ze beginnen allemaal met de naam Nepeta. Soorten Nepeta zijn bijvoorbeeld Nepeta ‘walkers low’, Nepeta ‘wild cat’ of de Nepeta ‘nervosa’. Kattenkruid kan wel een meter hoog worden en heeft bijvoorbeeld paarse bloemetjes.

Katten houden het meest van de soort Nepeta cataria. Dit kun je vaak ook in de winkel kopen met de naam catnip.

Wat doet kattenkruid met katten?

In catnip zitten verschillende etherische oliën waar katten op reageren. De stof nepetalacton heeft een hallucinerende werking op katten. Deze werking is zeer licht, maar is voor de kat voldoende om eens even helemaal te genieten. Deze stof moet worden ingeademd om effect te hebben. Vaak doen katten daar dan erg hun best voor:

Ze drukken hun snuit in het kattenkruid, ze gaan er in liggen, ze gaan er in rollen en soms likken ze aan of eten ze van de plant. Ze doen er alles aan om zoveel mogelijk van de olie binnen te krijgen. Als ze bedwelmd zijn dan kijken ze vaak wild of bezopen, ze kunnen gaan miauwen en flink omrollen. Het is voor ons als baasjes leuk om naar te kijken en de kat lijkt het ook uitstekend naar zijn zin te hebben. Na een paar minuten is het voorbij en is de stof uitgewerkt. Daarna zie je ze ook vaak weer weglopen van de catnip bron. Ze zijn dan ongeveer een uur resistent geworden tegen de stofjes waar ze zo gek van gaan doen.

Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
Tommie the Cat surprises

Wil jij ook een happy cat?

Wist jij dat wij in iedere box een leuke surprise gratis meegeven? Wij geven geregeld speeltjes met catnip mee in onze boxen.

Niet elke kat reageert op kattenkruid. Zoals het ernaar uitziet is de gevoeligheid op catnip erfelijk. Overigens reageren kittens er altijd nauwelijks op. Kattenkruid is vaak nog iets te heftig en ze gaan er dan ook geregeld met een boog omheen. Na een week of 8 tot 12 beginnen kittens het kattenkruid te waarderen.

Als laatste worden sommige katten agressief van catnip. Als dit het geval is kun je beter geen speeltjes of snacks met catnip geven.

Tip: wil je jouw kat verwennen? Maak catnip thee!

Ja, je leest het goed. Je kunt van kattenkruid ook speciale kattenthee maken. Meng hiervoor 2 gelijke delen water en kattenmelk (bijvoorbeeld 50ml/50ml) en roer er een schepje kattenkruid doorheen. Laat het een kwartiertje trekken, zeef het, laat het voldoende afkoelen en geef het aan de poes. Gegarandeerd dat jij een happy cat hebt!

Wil jij ook een happy cat? Wist jij dat wij in iedere box een leuke surprise gratis meegeven? Wij geven geregeld speeltjes met catnip mee in onze boxen. Wil jij jouw kat ook verwennen met wisselende surprises, goede en lekkere voeding en goede kattenbakvulling? Schrijf jou kat direct in voor zijn of haar Tommie the Cat box!

Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
Nepeta soorten,catnip,thee,kat,kattenkruid,kruid,katten,katkruid,tommie the cat,poes,poezen

Kun je ook niet meer wachten?

Bestel snel het beste kattenvoer of kattenbakvulling en ontvang een gratis surprise. Gegarandeerd dat jouw cat een happy cat wordt!

Producten bestellen...
wortel illustratiezalm illustratie