Help! Mijn Kat Heeft Overgewicht – Wat Nu?

Dierengedragsdeskundige Jacomijn Kattengedrag 7 mei 2025
Dikke Britse korthaar kat met overgewicht
Gastblog van dierengedragsdeskundige Jacomijn Hendrickx

Overgewicht bij katten is een groeiend probleem. Steeds meer katten in Nederland en België wegen te veel – vaak zonder dat hun baasjes het echt doorhebben. Maar wist je dat overgewicht bij katten tot serieuze gezondheidsproblemen kan leiden, zoals suikerziekte, gewrichtsproblemen en een verminderd levensplezier?

Het verhaal van Meneer Dik: een kat met overgewicht

Er was eens een Britse Korthaar kater, Meneer Dik genaamd. Meneer Dik was zó dik dat hij nauwelijks meer normaal kon lopen. Hij waggelde van de voerbak naar de kattenbak, en zelfs gaan liggen was eerder een plof dan een gecontroleerde beweging. In het huis waar hij woonde was altijd voer beschikbaar – en Meneer Dik at zijn buikje (of beter gezegd: zijn hele lijf) goed rond.

Toen hij bij mij in de tijdelijke opvang kwam, kreeg hij een nieuwe missie: afvallen. En wat er toen gebeurde was magisch. Na een paar maanden gezonder eten en spelen, kon hij weer springen. Uit pure blijdschap sprong hij over alles heen wat hij tegenkwam: boeken, speeltjes, schoenen. Zijn levenslust keerde terug en zijn obsessie met eten verdween langzaam maar zeker.

Waarom katten dik worden

Net als bij mensen heeft overgewicht bij katten vaak meerdere oorzaken:

  • Stress: Katten die veel stress ervaren, kunnen gaan overeten om zichzelf te kalmeren.
  • Verveling: Een kat zonder uitdaging gaat zich vervelen en kan eten als bezigheid gebruiken.
  • Aangeleerd gedrag: Kat miauwt → baasje denkt: “hij zal wel honger hebben” → eten geven → beloning. De kat leert: miauwen = voer.
  • Eten bij de buren: Sommige katten jatten eten van een buurkat of krijgen extra snoepjes van vriendelijke buren.
Gezond kattenvoer?
Bekijk kattenvoer cta cat
Zak Tommie the Cat eend brokken met 42% eiwit

Gezond kattenvoer?

Geef onze kattenbrokken met 65% vlees, hoog in eiwit en laag in koolhydraat!

Hoe help je een kat met overgewicht?

De oplossing ligt in de juiste voeding en een combinatie van structuur, beweging en spel. Hier zijn praktische stappen die je vandaag nog kunt zetten:

1. Weg met de onbeperkte voerbak

Geef je kat géén vrije toegang tot voer. Weeg dagelijks de portie af die je kat mag hebben en gebruik die hoeveelheid voor de rest van de dag in spelletjes of voerpuzzels. Dit voorkomt overeten én maakt eten uitdagender.

2. Spelletjes om af te vallen – en om samen van te genieten

Voerspelletjes zijn een fantastische manier om je kat op gewicht te krijgen én te houden. Hieronder vind je drie spelletjes die eenvoudig thuis te doen zijn, en bovendien zorgen voor meer beweging, mentale uitdaging én sociale interactie:

Spel 1: Nabijheid

Laat in een rustig tempo brokjes rond je voeten vallen. Je kat blijft zo dicht bij je in de buurt en associeert jouw aanwezigheid met iets positiefs. Varieer: laat brokjes van links naar rechts rollen of gooi ze juist wat verder weg.

Spel 2: Vang de muis

Leg een paar brokjes onder je hand op de grond. Wacht tot je kat stopt met proberen ze te pakken. Zeg dan “goed zo” en schiet een brokje onder je hand vandaan. Herhaal dit in verschillende richtingen, zodat je kat moet opletten en reageren.

Spel 3: Pret met WC-rolletjes

Vul enkele lege wc-rolletjes met brokjes en leg ze verspreid door de kamer. Je kat moet actief op zoek naar het voer. Als hij dit snapt, kun je de uiteinden dichtmaken met keukenpapier voor extra uitdaging.

Katten die spelen met een voerspelletje

3. Snoepen bij de buren? Dit kun je doen

  • Geef je kat thuis iets minder eten als je weet dat hij elders bijsnoept.
  • Vraag buren vriendelijk om je kat geen eten meer te geven.
  • Gebruik een halsbandje met de tekst: “Niet voeren – ik krijg thuis genoeg van Tommie the Cat”.
  • Overweeg een kattenluik met chipherkenning zodat jouw kat niet meer in andermans huis kan sneaken.

4. Heb je meerdere katten?

Laat ze dan niet samen eten, maar voer ze apart of verspreid de spelletjes door het huis. Dit voorkomt stress, competitie en overeten.

Tot slot: een blije, gezonde kat is goud waard

Een kat met een gezond gewicht leeft langer, beweegt meer en heeft zichtbaar meer plezier. Maak van eten een belevenis, geen automatische handeling. Speel, puzzel en verbind – je kat zal je dankbaar zijn.

👉 Meer tips, producten en persoonlijke begeleiding vind je op https://www.dierengedragadvies.nl bij onze partner dierengedragsdeskundige Jacomijn Hendrickx

Gezond kattenvoer?
Bekijk kattenvoer cta cat

Kun je ook niet meer wachten?

Bestel snel het beste kattenvoer of kattenbakvulling en ontvang een gratis surprise. Gegarandeerd dat jouw cat een happy cat wordt!

Producten bestellen...
wortel illustratiezalm illustratie