De Sphynx: ook wel de naaktkat genoemd

Jesse Kattenrassen 2 mei 2022
Naaktkat op gele stoel

In deze blog gaan we je iets vertellen over misschien wel het meest unieke ras onder de katten. Dit ras wordt de naaktkat genoemd, de kale kat en de haarloze kat. Maar officieel heet het ras de Sphynx. De Sphynx is bijna een mythisch wezen die door de ene mens wordt geadoreerd, terwijl de ander ze maar eng vindt. Hoe dan ook, het is een bijzonder kattenras. Als je twijfelt om er één aan tee schaffen is het handig dat je verder leest, er zitten wat haken en ogen aan het hebben van een naaktkat. Maar als je het dit waard vindt heb je absoluut en bijzonder pronkstuk in huis!

Naakt kat,prijs,Chinese naaktkat,zwart,dikke,kitten,siamese,sphynx kat,sphinx katten,kat zonder haar/haren,haarloze kat,kale kat,tommie the cat

Herkomst van de Sphynx kat

Veel mensen denken dat de Sphynx uit Egypte komt. Enerzijds vanwege zijn naam, anderzijds omdat dit ras veel wegheeft van de tekeningen en beeldjes uit de oude Egyptische tijd. Je raadt het al: dit is onjuist. De Sphynx ontstond in Canada, Toronto en zijn originele naam was de Canadian Hairless. In een nestje van Canadese kortharen zat een naakte kitten. Deze kitten werd als haarloze kat geboren door een natuurlijk voorkomende genetische mutatie. Juist omdat deze naakte kat zoveel lijkt op de Egyptische hiërogliefen is besloten om de kat ernaar te vernomen. En zo komt een ras die zijn oorsprong vindt in Canada aan een Egyptische naam.

Overigens zijn er meer naaktkatten op de wereld dan enkel de Sphynx. De Donskoy en Peterbald zijn naaktkatten die in Rusland veel gefokt worden.

Uiterlijk van de Sphynx

Logischerwijs heeft een naaktkat geen haar. Toch is dat niet helemaal waar, er is wel haar, maar niet veel.

De vacht

De Spynx kat heeft super dunne en zeer fijne en korte donsachtige vacht. Juist omdat deze donslaag zo kort is, heeft het veel weg van suéde als je deze naaktkat aait. Zoals je zou verwachten is deze donslaag onvoldoende dik om de kat tegen kou te beschermen. Het is in de winter erg verstandig om deze kat zonder haar een beetje te helpen. Er zijn speciale truitjes en shirts te kopen voor de Sphynx om hem warm te houden.

Als jouw naaktkatten naar buiten gaan dan moet je ze in de lente en zomer ook helpen. Net als bij mensen wordt de huid direct blootgesteld aan zonlicht en UV stralen. Katten kunnen net als mensen verbranden. Zorg er dus voor dat je de Sphynx insmeert met speciale katten zonnebrand als hij naar buiten gaat in de zon.

TIP: een naaktkat is niet per se een goede kat voor mensen met een kattenallergie. De allergische reactie komt vaak voort uit de huidschilfers van de kat en niet uit de haren. De Sphynx geeft niet minder huidschilfers af dan kattenrassen met een vacht.

Lichaam

De Sphynx ziet er slank uit, wat te danken is aan het ontbreken van een vacht. Vaak zie je hierdoor ook de rimpels op het lijf van deze naakte kat. De Sphynx heeft een middelgroot en middellang lichaam, waarbij de pootjes in verhouding zijn tot zijn lichaam. De slanke, maar gespierde bouw geeft hem een sportief uiterlijk. De Sphynx heeft een dunne lange start die eindigt in een dun puntje met een klein beetje haar.

De pootjes hebben dunne, haarloze teentjes, met dikke kussentjes. De Sphynx heeft een smalle, driehoekvormige kop met grote, rechtopstaande en puntige oren. De oren lijken wel windvangers op dat smalle koppie! De Sphynx heeft vaak super mooie en grote ogen. Qua vorm hebben de ogen iets weg van een citroen en de kleur van de ogen fel gekleurd.

Kleur

Alhoewel de Sphynx geen echte vacht heeft, is hij er wel in verschillende kleuren en patronen. Er zijn volledig witte Sphynxen, zwarte Sphynxen, rode, bruine of lavendel Sphynxen. Sphynxen kunnen daarnaast ook twee kleuren hebben of een calico of tabby patroon. Ook komen schildpad en nerts patronen voor bij deze naaktkat.

Gewicht

Alhoewel de Sphynx erg slank oogt is hij nog best aardig op gewicht. Een mannelijke kater weegt tussen de 3,5kg en 5kg en de naaktkat poes weegt ongeveer 3kg tot 4kg.

Sphynx op krabpaal

Karakter van de naakte Sphynx kat

Een Sphynx is een ontzettend lief en intelligent wezen. De Sphynx wordt ook wel eens vergeleken met hond, omdat hij dezelfde trekjes vertoont. Ze begroeten hun baasjes altijd en doen dit vaak ook bij vreemden. Vaak komen ze je zelfs bij de deur opwachten als je binnenkomt of wanneer er wordt aangebeld. Een Sphynx is emotioneel zeer intelligent. Ze voelen het aan hoe jij je voelt en reageren op jouw emotie. Kijk er dus niet raar van op als jouw Sphynx je probeert te troosten als er iets is of als ze grappige en gekke doen als jij in een goede bui bent.

De Sphynx is daarnaast erg aanhankelijk en heeft liefde nodig. Ze kruipen maar al te graag op schoot en worden graag geknuffeld. Uiteraard doen ze dit ook om het wat warmer te krijgen met behulp van jouw lichaamswarmte.

Dit naaktkat ras is van origine erg nieuwsgierig en speels. Ze houden van acrobatische kunstjes en spelen met speeltjes. Zorg ervoor dat jouw Sphynx voldoende uitdaging heeft bij het spelen, zeker als jij niet thuis bent is dit belangrijk.

Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
Tommie the Cat surprises

Proefbox voor slechts €9,99

Onze 100% graanvrije voeding bomvol vers vlees uitproberen? Bestel onze proefbox!

Verzorging van de Sphynx

Verzorging van de vacht

Alhoewel de Sphynx geen echte vacht heeft, behoeft de verzorging van de huid van deze naaktkat veel aandacht. De huid wordt na verloop van tijd heel vet. Dit komt omdat de talg die normaal in de vacht van de kat verdwijnt bij de Sphynx op de huid blijft liggen. Het is belangrijk om de Sphynx af en toe te wassen, omdat anders de poriën gaan verstoppen. Daarnaast kan de kat vet gaan aanvoelen, gaan plakken en kan olieachtige vlekken achterlaten.

De Sphynx was je in lauwwarm water. Afhankelijk van hoe snel de Sphynx vettig wordt dien je dit wekelijks te doen of een aantal keer per maand. Sommige naaktkatten vinden het niet erg om gewassen te worden, ander vinden het verschrikkelijk. Probeer er in ieder geval altijd een leuke ervaring van te maken. Bijvoorbeeld met snoepjes en speeltjes.

Overige aandachtspunten

De Sphynx verbruikt meer energie dan andere kattenrassen. Deze haarloze kat moet immers meer energie verbranden om warm te blijven. Daarom eten Sphynxen over het algemeen een stuk meer dan katten met een dikke vacht. Monitor het gewicht van de Sphynx goed, je wilt ook geen dikke naaktkat krijgen, maar je wilt de Sphynx zeker ook niet ondervoeden. Ze hebben de voedingsstoffen hard nodig!

Daarnaast blijft het oppassen met zonlicht. Over het algemeen is het beter om de Sphynx niet bloot te stellen aan UV stralen. Doe je dit wel? Let er dan goed op dat hij niet verbrand en smeer hem desnoods in met speciale katten zonnebrand.

Gezondheid van de Sphynx

De Sphynx is een stuk vatbaarder voor ziektes, mede door zijn kaalheid. Huidproblemen komen veelvuldig voor door het ontbreken van de vacht. Ze zijn vatbaar voor bijvoorbeeld urticaria pigmentosa. Deze huidziekte kan korstvormende zweertjes veroorzaken die leiden tot huidkanker. Pas dus op met zonlicht! Ook is de Sphynx vatbaar voor Malassezia pachydermatitis, een gistsoort die ontstekingen op de huid veroorzaken. Ook zijn Sphynxen vatbaar voor schimmelinfecties op de huid en moet je de lichaamstemperatuur altijd goed in de gaten houden.

Daarnaast is deze naaktkat vatbaar voor een aantal erfelijke aandoeningen, zoals bijvoorbeeld HCM – dit is een veelvoorkomende hartziekte bij katten en komt ook voor bij naaktkatten. Tommie himself (ja inderdaad, DE Tommie van ons merk was een echte kat) had HCM en is hier aan overleden op middeljonge leeftijd. HCM staat voor hypertrofische cardiomyopathie.

Wat kost een naaktkat Sphynx kitten?

Ben je er na goed onderzoek helemaal over uit? Weet je zeker dat je de Sphynx kat de aandacht, liefde en zorg kunt bieden die het nodig heeft? Vind je het niet erg om jouw naaktkat geregeld in bad te doen en bovengemiddelde medische kosten te hebben? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een Sphynx. De prijs van een Sphynx kitten is doorgaans 800 tot 1500 euro.

Ga voor adoptie van een naaktkat kitten naar een erkende fokker met oog voor dierenwelzijn. Zorg er tevens voor dat je goed onderzoek naar de stamboom. Goede fokkers proberen alle erfelijke ziekten en aandoeningen uit het ras te fokken. Je wilt het risico op medische problemen en kosten zowel voor jezelf als voor de kat zoveel mogelijk beperken.

Wil jij ook een happy cat? Bekijk snel onze producten en schrijf je direct in voor jouw eerste Tommie the Cat box!

Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
Naakt kat,prijs,Chinese naaktkat,zwart,dikke,kitten,siamese,sphynx kat,sphinx katten,kat zonder haar/haren,haarloze kat,kale kat,tommie the cat

Kun je ook niet meer wachten?

Bestel snel het beste kattenvoer of kattenbakvulling en ontvang een gratis surprise. Gegarandeerd dat jouw cat een happy cat wordt!

Producten bestellen...
wortel illustratiezalm illustratie