De Siamese kat: royalty uit het exotische Thailand!

Jesse Kattenrassen 28 januari 2022
Siamese kat

Hou jij van een lekkere en lieve druktemaker? Een kat die graag tegen jou praat, lekker actief is en veel met jou wilt spelen? Dan is een Siamese kat absoluut iets voor jou. Wist je dat de Siamees zelfs uitgelaten kan worden? De meeste Siamezen vinden het leuk om nieuwe plekken te ontdekken met je. Lees snel verder, want wij gaan jou alles vertellen over de Siamees!

Raskatten scorekaart Siamese Kat

Herkomst van de Siamese kat

De Siamees komt oorspronkelijk uit Thailand en is één van de oudste rassen ter wereld. Thailand heette vroeger Siam en daar hebben de Siamezen hun naam dan ook aan te danken. Het Siamese ras is tevens één van de oudste rassen. Er is een oud manuscript gevonden met de naam Tamra Maew (The Cat-Book Poems), welke naar schatting gemaakt is rond het jaar 1350. Dit boek beschrijft de inheemse kattenrassen in Thailand en bevat plaatjes van de Siamese kat. Het manuscript beschrijft dat Thaise katten zo zeldzaam zijn als goud en dat iedereen die er één bezit zeer welvarend en rijk zal worden. Als dat niet voldoende reden is om een Thai Siamees te adopteren!

Naar verwachting kwamen de Siamezen pas aan het begin van de 19e eeuw naar Europa. Het kattenras werd op tentoonstellingen gepresenteerd onder de naam ‘de Royal Cat of Siam’. Deze naam, de legende van welvaart en het feit dat deze katten niet makkelijk te vinden waren, zorgden ervoor dat de allerrijksten van Europa een Siamese kat wilden hebben. Er werd zeer veel geld uitgegeven om deze katten uit Azië te importeren. Tegenwoordig is het gelukkig een stuk makkelijker om aan een Siamees te komen. Door de ongekende populariteit zijn er in Europa genoeg te vinden!

Uiterlijk van de Siamees

De Siamese kat heeft een prachtig uiterlijk, niet voor niets wordt dit ras de Royal Cat of Siam genoemd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de kattenshow Siamees en de reguliere Siamees. Ieder hebben ze hun eigen kenmerken, zoals je op onderstaande foto kunt zien.

De vacht

De Siamees heeft een redelijk dunne ondervacht. De vacht voelt hierdoor superzacht aan, bijna als zijde. Siamese katten veranderen van kleur naarmate ze ouder worden. Ze worden vaak gebeuren met een witte of witachtig gekleurde vacht. Gedurende het eerste levensjaar en daarna krijgen ze een zogeheten pointkleur, waarbij delen van de vacht, voornamelijk op de kop, verkleuren. De bekendste kleuren zijn:

 • Sealpoint
 • Bluepoint
 • Chocolatepoint
 • Lilacpoint

Ook cinnamon-, fawn- smoke, silvertabby en tricolourpoint komt voor.

Siamese kat op schoot
Lichaam

Zoals we eerder vertelden kunnen Siamezen ietwat van elkaar verschillen.  

Zo heeft de traditionele Siamees een stevig lichaam met een ietwat ronde kop. De kop lijkt zelfs wel een beetje op een appel. De vacht van deze Siamees voelt ook iets dikker aan dan bij de Siamees die vaak op kattenshows optreedt.

Siamezen die op kattenshows tentoon worden gesteld hebben een wat meer langwerpig en cilindervormig lichaam met lange poten. Deze Siamees heeft een lange staart en een wigvormige kop met grote, driehoekige oren. De neus is lang en groeit naar voren in een rechte lijn.

Kleur

De verkleuring op de vacht treedt op bij de kop, waarbij de neus donkerder verkleurd dan de rest van de kop, de oren, de pootjes en soms de staart. Het lijf kan ook verkleuren, maar over het algemeen blijft deze een flink witte tint houden. Gedurende de jaargetijden kunnen de kleuren ook mee veranderen, grappig heh? Als het warmer wordt dan kan de Siamees lichter van kleur worden en als het kouder wordt juist donkerder!

Gewicht

Siamese katers wegen gemiddeld 4 tot 6 kilo en Siamese poezen wegen gemiddeld 2,5 tot 4,5 kilo.

Karakter van de Siamese kat

De Siamese kat is een super leuke, intelligente, gezellige, drukke en luidruchtige kat. Het is een sociaal wezen die jouw aandacht veel zal willen hebben. Siamezen willen zich overal mee bemoeien en onderdeel zijn van de familie. Je moet dus wel een beetje tegen een druktemakertje kunnen, want dat zijn deze katten.

De Siamees is erg spraakzaam en daar kom je snel genoeg achter. Het stemgeluid van Siamezen is vrij luid en ze zullen hele verhalen vertellen aan je. Het miauwen doen ze niet per se omdat ze iets willen, maar ze kletsen gewoon graag.

Dit ras is tevens erg intelligent en speels. Zorg ervoor dat de kat voldoende uitdaging krijgt met speeltjes of met intellectueel speelgoed zoals puzzels. Je kunt de Siamees ook leren apporteren, net als een hond. Geinig toch? Je moet er ook niet vreemd van opkijken als de Siamees opeens weer bovenin een paal hangt, deuren zelfstandig opent of je gaat helpen met koken. Ze willen altijd spelen en leuke dingen doen met je. De meeste Siamezen vinden het ook leuk om eropuit te trekken met jou en nieuwe omgevingen te verkennen!

Hou jij dus van een druktemaker die jouw allerbeste vriend wilt zijn? Dan is de Siamees zeker iets voor jou!

Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
Illustratie Tommie met balletje wol

Proefbox voor slechts €9,99

Onze 100% graanvrije voeding bomvol vers vlees uitproberen? Bestel onze proefbox!

Verzorging van de Siamees

Verzorging van de vacht

Siamezen hebben een korte vacht die weinig onderhoud vergen. Af en toe even kammen vinden ze heerlijk en helpt de oude haren te verwijderen, maar meer verzorging is in principe niet vereist.

Overige aandachtspunten

Heb jij kinderen of een hond (wel een hond die van katten houdt natuurlijk)? Dan is de Siamees een perfecte keus als gezinsuitbreiding. De Siamees zal graag spelen met de andere gezinsleden. Zo geef je de Siamees niet alleen voldoende uitdaging, maar houd je zelf ook nog wat vrije tijd over. Ziet dit ras dat jij even lekker ligt te relaxen? Geen zorgen, dan zal hij lekker tegen je aan of bovenop je kruipen.

Gezondheid van de Siamezen

Siamezen hebben aanleg voor een aantal genetische aandoeningen.

HCM – dit is een veelvoorkomende hartziekte bij katten en komt ook voor bij de Siamees. Tommie himself (ja inderdaad, DE Tommie van ons merk was een echte kat) had HCM en is hier aan overleden op middeljonge leeftijd. HCM staat voor hypertrofische cardiomyopathie resulteert in een verdikking van de hartspier.

Amyloïdose zorgt ervoor dat eiwitten niet afgebroken kunnen worden. Dit leidt uiteindelijk tot het falen van de nieren en het hart. Helaas komt deze ziekte voor bij de Siamees.

Astma of andere bronchiale ziektes komen voor bij de Siamese kat.

Wat kost een Siamese kitten?

Wil jij een Siamese kat kopen? Een Siamese kitten met stamboom kost ongeveer tussen de 500 en 1000 euro. Ga wel altijd naar een goede fokker. Goede fokkers geven om het welzijn van de dieren waar ze mee fokken, proberen erfelijke aandoeningen uit het ras te fokken en socialiseren de kittens vaak beter. Goede fokkers vind je bijvoorbeeld via rasclubs. Deze keuze is niet alleen beter voor jou, maar vooral ook voor alle betrokken dieren.

Thaise Siamees?

Wil jij helemaal in de sferen van het exotische Thailand blijven? Geef jouw Siamees dan een Thaise naam. Hieronder hebben we een aantal leuke namen met betekenis voor je! Zo krijg jij een echte Thai Siamees!

 • Arich – de heerser
 • Aroon – de dageraad
 • Atid – zon
 • Daw – sterren
 • Junta – ster
 • Kai-Mook – parel
 • Kanya – meisje
 • Lawan – knap
 • Mail – bloem
 • Mayoree – beeldschoon
 • Ratana – juweel
 • Solada – de luisteraar
 • Yindee – geluk

Wil jij ook een happy cat? Onze boxen met voeding, kattenbakvulling en surprises zijn allemaal van de allerhoogste kwaliteit. Bekijk snel onze producten en schrijf je direct in voor jouw eerste Tommie the Cat box!

Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
Siamees,sealpoint Siamees,siamese langhaar,siamese katten,traditionele,siamese kat kopen,siamezen,siamese kat,siamees kitten,tommie the cat

Kun je ook niet meer wachten?

Bestel snel het beste kattenvoer of kattenbakvulling en ontvang een gratis surprise. Gegarandeerd dat jouw cat een happy cat wordt!

Producten bestellen...
wortel illustratiezalm illustratie