De Scottish Fold of in het Nederlands, de Schotse vouwoorkat, is een ontzettend lieve en rustige kat. Het is een prachtig lief plaatje met die platte gevouwen oortjes. Het is tevens een ontzettend lief ras die zeer aanhankelijk is. Het uiterlijk met de platte oortjes is schattiger dan de reden erachter. Deze oren ontstaan door een mutatie in het gen wat het kraakbeen aantast. De Scottish Fold heeft daarnaast vele andere aandoeningen, waardoor het geen actief ras is. Denk jij erover om een Schotse vouwoorkat in huis te nemen? Houd er dan sterk rekening mee dat de kat veel aandacht en liefde nodig heeft ten aanzien van zijn of haar gezondheid. Ook kunnen medische kosten hoger dan gemiddeld uitvallen bij dit ras.
Wil je meer leren over andere kattenrassen? Lees dan al onze blogs over verschillende kattenrassen.
De herkomst van de Schotse Vouwoorkat is bekend. Sterker nog, de herkomst van dit ras is zelfs terug te herleiden naar de allereerste kat binnen dit ras. In het mooie Schotland woonde in 1961 een poes op een boerderij met gevouwen oren, een uniek gezicht. Deze poes heette Susie en werd kort na haar ontdekking gekruist met een Britse korthaar. Susie kreeg 2 kittens, welke beiden ook gevouwen oren hadden. Sommige mensen denken dat het ras door deze kruising ook wel de Schotse korthaar wordt genoemd, maar dat is onjuist.
Na deze ontdekking werd een apart fokprogramma opgericht. Dit fokprogramma was gericht op het creëren van een succesvolle kruising tussen Britse kortharen en Europese kortharen met gevouwen oren. Uit het fokprogramma bleek dat het gen voor de gevouwen platte oren zeer sterk was. Het is zo sterk dat het slechts één van de ouders gevouwen oren hoeft te hebben om kittens voort te brengen met deze platte oortjes.
De Scottish fold is sinds 1966 een officieel ras. Het ras werd ingeschreven door William Ross. William had één van de kittens met gevouwen oren van Susie gekocht en was zo verliefd geworden op het uiterlijk dat hij besloot het ras te registreren.
De Scottish fold is een intelligent en zachtaardig ras die zich snel en gemakkelijk aanpassen. Deze katten zijn zeer loyaal en kiezen vaak een favoriet uit binnen het gezin (spannend, wie zou dat worden!). Schotse vouwoorkatten houden van aandacht, maar zijn niet perse schootkatten. Vaak komen ze lekker naast je liggen in plaats van op schoot.
De Schotse vouwoorkat houdt van spelen. De speelsheid kan zelfs het hele leven aanhouden, van kitten tot senior. Vooral speeltjes met kattenkruid vallen vaak goed in de smaak. Dit ras zal jouw aandacht op een subtiele manier trekken. Ze kunnen boos kijken en kunnen u rustig aanraken als ze iets van u willen. Lief heh?
De Scottish fold heeft een korte en dikke vacht. De vacht heeft een hoge dichtheid en voelt wollig en sterk aan. De vacht lijkt dan ook een beetje op de vacht van een Britse korthaar.
Er zijn overigens ook katten met halflang haar. Dit wordt geen Scottish Fold genoemd, maar een Highland Fold.
De Schotse Vouwoorkat heeft een gedrongen bouw en is middelgroot. Ze zijn redelijk gespierd en de poten zijn mooi in verhouding met de rest van het lichaam. De folds hebben ronde voetjes en een brede staart die mooi afloopt in een afgeronde punt. Officieel mag de staart niet langer zijn dan tweederde van de lengte van het lijf. En uiteraard zijn dit katten met platte oortjes!
De Schotse vouwoorkat is er in vele kleuren. Eigenlijk mag dit ras elke kleur hebben, behalve chocolade, lilac en colourpoint.
De bekendste kleuren van de Scottish Folds zijn blauwgrijs en gemarmerd.
De Scottish Fold weegt gemiddeld 2,5kg tot 6kg.
Het onderhouden van de vacht van een Scottish fold kost niet veel tijd. Af en toe ven kammen is voldoende. In de lente kan de Scottish Fold flink verharen, dus zorg ervoor dat je dan wat vaker kamt.
De vouw of plooi in de oortjes kan wat minder uitgesproken zijn als de kat van streek of ziek is. Bij witte exemplaren is er een verhoogd risico op aangeboren doofheid.
Houdt er bij het aanschaffen van een Scottish Fold kitten of kat rekening mee dat er een verhoogd risico op aandoeningen is. Vaak brengen deze aandoeningen extra medische kosten met zich mee. Wij vinden het belangrijk dat men zich hier bewust van is, zodat deze katten een mandje vinden die ze ook daadwerkelijk kan ondersteunen. Hieronder vind je de meest voorkomende aandoeningen:
Hypochondrosysplasie of osteochondrodysplasie (OCD) – deze aangeboren groeistoornis in het bot en kraakbeen is verantwoordelijk voor de schattige gevouwen oortjes. Helaas beperkt deze aandoening zich niet tot de oren, maar kan het ook leiden tot kortere, misvormde poten en kreupelheid. Uiteindelijk kan dit resulteren in pijnlijke gewrichtsontsteking.
Brachycefalie – deze aandoening zorgt voor een platte snuit. Vaak zorgt dit ervoor dat de snuit te plat is, wat resulteert in oogaandoeningen en gebits- en ademhalingsproblemen. Erg vervelend dus.
Neonatale iso-erytrolyse – deze aandoening zorgt ervoor dat kittens hun eigen rode bloedcellen afbreken. Dit resulteert nagenoeg altijd in het overlijden van de kat.
Als laatste heeft de Scottish Fold een verhoogd risico op nier- en blaasontstekingen, omdat ze gevoelig zijn voor blaasgruis en PKD (nierfalen).
Vanwege het aantal aandoeningen gaan er steeds meer stemmen op om het fokken en aanschaffen van dit ras te verbieden of stevig te beperken. Wil je toch een Schotse vouwoor kitten? Houdt rekening met ongeveer 850 tot 1500 euro aanschafkosten. Ga daarnaast naar een erkende fokker met oog voor het welzijn van dieren. Zeker bij dit ras, waar veel problemen voorkomen, is het belangrijk om extra scherp te zijn op het correct fokken, waarbij het leed zoveel mogelijk beperkt wordt.
Wil jij ook een happy cat? Onze boxen zitten vol met graanvrije voeding, kattenbakvulling en surprises. Bekijk snel onze producten en schrijf je direct in voor jouw eerste Tommie the Cat box!
Bestel snel het beste kattenvoer of kattenbakvulling en ontvang een gratis surprise. Gegarandeerd dat jouw cat een happy cat wordt!
Producten bestellen...