De Noorse Boskat is hartstikke populair in Nederland. Niet vreemd, want het is een ontzettend lief ras. Daarnaast zijn het mooie, grote katten die met zijn wilde uiterlijk een opvallende verschijning is. Wist je dat de Vikingen deze katten zelfs meenamen op reis om ze te helpen? Wil jij meer weten? Dan zit je hier goed, want we gaan je meer vertellen over de Noorse Boskat!
Dit langharige ras komt oorspronkelijk uit Noorwegen, waar ze vaak in het wild in de bossen leefden. Dit kattenras is zeer oud, één van de oudste ter wereld zelfs. De Vikingen namen deze kat zelfs mee op reis en oorlogen om ze te helpen. De Noorse Boskat had een actieve rol in het opsporen en vernietigen van rattenplagen. De legende gaat zelfs dat de Noorse godin Freya een aantal grote Noorse Boskatten bezat die haar strijdwagen vooruit trokken. Er stond altijd één witte Noorse Boskat en één zwarte Noorse Boskat voor haar wagen, welke het symbool waren voor de magie waarvan Freya godin was.
De Noorse Boskat heeft een periode van bijna uitsterven gekend tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig kwam de populatie daarna weer op gang door de helpende hand van een aantal ijverige fokkers en de nog overgebleven boskatten. Vandaag de dag leven er nog steeds Noorse Boskatten in het wild in de bossen van Scandinavië. Het ras is sinds 1977 een officieel erkend kattenras en groeit sindsdien aan populariteit.
De Noorse Boskat is één van de grootste kattenrassen ter wereld. Na de Maine Coon staat de Noorse Boskat bekend als het grootste raskat. Een Noorse Boskat heeft vrij lang nodig om helemaal uitgegroeid te zijn, namelijk een jaar of vijf!
De Noorse Boskat heeft een olieachtige halflangharige vacht met een dikke ondervacht. Dit ras is hierdoor goed beschermd tegen regen en vocht, aangezien de vacht waterdicht is. De vacht is lekker dik en pluizig, waardoor dit ras zeer goed tegen kou kan. Dat is ook wel nodig, aangezien ze oorspronkelijk leefden (en daar nog steeds leven) in de bossen in Noorwegen. Zelfs tussen de tenen heeft de Noorse Boskat een aantal dikke plukken vacht. Hierdoor kunnen moeiteloos door de ruige en ondergesneeuwde landschappen bewegen. Zeker als je je bedenkt dat het in het binnenland van Noorwegen -20 graden kan worden dan is het fijn om zo’n dikke vacht te hebben.
De vacht wisselt met de jaargetijden mee. Als het warmer wordt dan verliest de Noorse Boskat een groot deel van de ondervacht. Vachtverzorging is dus belangrijk bij dit ras.
De Noorse Boskat is een grote, stevig gebouwde en gespierde kat. In de winter krijgt de Noorse Boskat een dikke kraag rondom zijn hals en kop en groeit ook de ondervacht weer aan. Hierdoor is de Noorse Boskat een imposante verschijning.
De Noorse Boskat heeft een dikke start en een mooie, driehoekvormige kop. Hij heeft middellange poten met veel haar (een soort broek), waarbij de achterpoten langer zijn dan de voorpoten. De poten zijn bovengemiddeld groot en hebben zeer grote klauwen. De Noorse Boskat houdt van klimmen, op van alles en nog wat. Dit kunnen woeste rotsen in Scandinavië zijn, maar ook bomen of deuren. Dit ras heeft grote pluizige oortjes en amandelvormige ogen.
De Noorse Boskat is er vrijwel in alle kleuren en patronen. Ze kunnen gestreept, gemarmerd of bevlekt zijn of gewoon een egale kleur hebben. Noorse Boskatten kunnen prachtige ogen hebben. Vooral bij witte Noorse Boskatten zie je bijzondere kleuren ogen. Soms blauw en soms zelfs verschillende kleuren.
Een Noorse Boskat katertje wordt ongeveer 5 tot 8 kilogram en een Noorse Boskat poes heeft een grootte en gewicht van 4 tot 6 kilogram.
De kat van de Vikingen. De kat die in het wild door de ruige landschappen van Noorwegen struint. De kat die zelfs sneeuwstormen kan trotseren. Dat moet een buitenkat zijn met een mega energiek karakter toch? Nou nee, eigenlijk niet. De Noorseboskat heeft een heel lief en rustig karakter die het liefste dichtbij huis blijft. Het kan zelfs een prima binnenkat zijn, mits je hem voldoende liefde en uitdaging biedt.
De Noorse Boskat heeft een lief en rustig karakter en is ontzettend intelligent. Dit ras is wel wat eigenzinnig, want ondanks dat ze een voorliefde voor knuffelen hebben doen ze dit wel alleen wanneer zij dit willen. Ze zijn onafhankelijk en hebben hun eigen willetje. Juist omdat ze zo intelligent zijn en graag klimmen is het van belang dat je dit ras voldoende uitdaging geeft. Dit kan met een mooie grote krabpaal/kattenkasteel en intelligentiespelletjes.
In de herfst en winterperiode is het belangrijk dat je de Noorseboskat af en toe een beetje helpt met het voorkomen van klitten. Zeker omdat in deze periode ook zijn mooie kraag weer aangroeit en de ondervacht dikker wordt. Twee tot drie keer kammen is voldoende.
In de lente en zomer gaat de Noorse Boskat in de rui en dat doet hij flink. Kam hem dan dagelijks even, zodat je alle losse en dode haren van de ondervacht verwijdert.
De Noorse Boskat houdt heel erg van klimmen. Zorg ervoor dat je hier voldoende ruimte voor biedt in en/of buiten het huis. Daarnaast houdt de Noorse Boskat van spelletjes waar hij zijn hersenen bij moet gebruiken. Daag hem voldoende uit!
Daarnaast is voeding van belang bij de Noorse Boskat. Hij heeft genoeg voedsel en de juiste voedingsstoffen nodig om te groeien, zeker de eerste vijf jaar van zijn leven. Daarnaast is het belangrijk dat hij de juiste voeding krijgt om zijn vacht mooi, glanzend en klitvrij te houden.
De Noorse Boskat heeft aanleg voor een aantal genetische aandoeningen.
HCM – dit is een veelvoorkomende hartziekte bij katten en komt ook voor bij de Noorse Boskat. Tommie himself (ja inderdaad, DE Tommie van ons merk was een echte kat) had HCM en is hier aan overleden op middeljonge leeftijd. HCM staat voor hypertrofische cardiomyopathie resulteert in een verdikking van de hartspier.
De Noorse Boskat kan de glycogeenstapelingsziekte hebben. Door deze stofwisselingsziekte kan de Noorse Boskat suikers niet goed opslaan in zijn lichaam. Over het algemeen wordt deze ziekte al ontdekt in de kittenfase en leidt vrijwel altijd tot overlijden. Er zijn gentests beschikbaar, waarmee bepaald kan worden of de kat drager is van het gen dat leidt tot deze ziekte.
Heupdysplasie is een aandoening wat bij Noorse Boskatten voorkomt. Het is een aandoening die de heupen aantast, wat tot ernstige kreupelheid kan leiden. Gelukkig doet dit over het algemeen weinig tot geen pijn.
Goede fokkers proberen bovenstaande aandoeningen uit het ras te fokken. Ga dus altijd naar een erkende fokker als je een Noorse Boskat kitten wilt.
De prijs voor een Noorse Boskat kitten ligt ergens tussen de 400 en 800 euro. Ga naar een erkende fokker voor een Noorse Boskat kitten. Sommige fokkers zien dit ras als een geldmachine en daardoor is er helaas ook dierenleed. Let goed op of de moederpoes rondloopt, of de kitten gesocialiseerd is en of je de stamboom met de juiste papieren krijgt.
Je kunt ook een echte rasvereniging vragen om je te helpen bij de bemiddeling. Dan betaal je wel iets meer, maar dan weet je zeker dat je bij de juiste fokkers terechtkomt. Een rasvereniging kan je ook helpen bij het vinden van volwassen Noorse Boskatten. In een enkel geval kun je een Noorse Boskat vinden in de asielen, maar dan moet je er snel bij zijn. Het is immers een zeer populair ras.
Als laatste zul je extra kosten kwijt zijn aan een extra grote, mooie krabpaal. Of zelfs een heel kasteel waar jouw Noorse Boskat in kan klimmen. Je wilt uiteraard het beste voor jouw langharige vriend toch?
Wil jij helemaal in de sferen van Scandinavië blijven? Geef jouw Noorse Boskat dan een stoere Scandinavische naam. Hieronder hebben we een aantal coole Noorse kattennamen met betekenis voor je!
Wil jij ook een happy cat? Shop een Tommie the Cat box en ontvang ook nog eens een gratis surprise!
Bestel snel het beste kattenvoer of kattenbakvulling en ontvang een gratis surprise. Gegarandeerd dat jouw cat een happy cat wordt!
Producten bestellen...