De krolse kat: klaar voor kittens?

Jesse Kattengedrag 29 april 2022
Kat ligt op rug

Een krolse kat iets heel bijzonders. In deze blog leggen we jou uit wat krolsheid precies is, hoe je een krolse kat herkent, hoelang een kat krols is en wat je moet doen bij krolsheid. Overigens moeten we natuurlijk spreken over een krolse poes. Een kater kan niet krols zijn en bestaat dus niet.

Wat is krolsheid precies?

In de periode dat poezen vruchtbaar worden, worden ze krols. Krolsheid komt over het algemeen voor in de periode van het voorjaar tot en met het najaar. Binnen deze periode kan de poes meerdere keren krols worden.

Een krolse kat zal er alles aan doen om zo snel mogelijk gedekt te worden. Vaak doen ze dit met succes want over het algemeen vinden ze snel een geschikte kater.

Let erop dat een poes al na 1 week na de geboorte van het nieuwe nestje opnieuw krols kan worden. Als je geen nieuwe nestjes wilt, laat de poes dan binnen of laat haar helpen.

Hoe kun je een krolse kat herkennen?

Krolse katten zijn berucht om hun gedrag in deze periode. Je zult het snel genoeg merken wanneer de kat krols is, maar hierbij toch wat tips. Symptomen van een krolse kat kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • De poes schreeuwt, krijst en miauwt zeer luid.
  • De poes wilt veel aandacht
  • De poes gaat met haar kont omhoog staan in de paringshouding.
  • De poes is rusteloos en eet minder.
  • De poes gaat sproeien.
  • De poes gaat op zoek naar een kater en doet alles om te ontsnappen.
Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
Tommie the Cat droogvoer verpakking kitten kip

Proefbox voor slechts €9,99

Geef het allerbeste kittenvoer voor een gezonde groei! Probeer ons nu uit met een proefbox!

Hoe lang blijft een kat krols?

Krolsheid duurt niet lang. Gemiddeld is een poes ongeveer 7 dagen krols. Dit kan echter verschillen per ras en periode van het jaar. Het kan 1 dag duren, maar ook bijna een hele maand. Dit zijn echter wel uitzonderingen.

Kan een kitten krols worden?

Wij krijgen vaak de vraag vanaf wanneer een kat krols kan worden. Poezen kunnen krols worden vanaf ongeveer 6 tot 9 maanden. Ook hier speelt ras een rol bij het moment dat ze krols kunnen worden.

 Kan ik een krolse kat kalmeren?

Er zijn eigenlijk weinig oplossing om een krolse kat te laten kalmeren. Vaak moet de poes gedekt worden om de krolsheid weg te krijgen. De dekking wordt nog wel eens nagebootst met een zogeheten SHAM-dekking en een wattenstaafje, maar wij adviseren om dit enkel door professionals te laten doen.

Wil jij liever geen krolse poes?

Laat je poes dan steriliseren (de officiële term is castreren bij zowel de kater als poes, maar steriliseren wordt vaker gebruikt). Na sterilisatie is de poes niet meer vruchtbaar en zal zij niet meer krols worden. Laat dit altijd doen bij een goede dierenarts!

Wil jij ook een happy cat? Bekijk snel onze producten en schrijf je direct in voor jouw eerste Tommie the Cat box!

Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
tommie the cat,krols,krolse,krolsheid,poes,kat,kater,kitten,kittens,zwangere kat,zwangere poes,Krolse kat geluid,wattenstaafje,kalmeren,hoe lang is een kat krols,krolsheid kat,oplossingen,krolse kater,miauwt veel,wanneer,symptomen,steriliseren

Kun je ook niet meer wachten?

Bestel snel het beste kattenvoer of kattenbakvulling en ontvang een gratis surprise. Gegarandeerd dat jouw cat een happy cat wordt!

Producten bestellen...
wortel illustratiezalm illustratie