De Heilige Birmaan: elegant, mooi en lief

Jesse Kattenrassen 5 januari 2022
Heilige birmaan

De Heilige Birmaan is een zeer populaire en geliefde raskat. Dit heeft hij voornamelijk te danken aan zijn prachtige kleurencombinaties en zijn lieve en rustige karakter. De sneeuwwitte pootjes, blauwe ogen en prachtig gouden vacht zorgt ervoor dat er werkelijk waar een run is op dit prachtige ras. Wil jij meer weten over de Heilige Birmaan? Lees snel verder, want we gaan jou alles vertellen over de Heilige Birmaan!

Raskatten scorekaart heilige birmaan

Herkomst van de Heilige Birmaan

De grote legende van de Heilige Birmaan dateert van eeuwen geleden. In een tempel in Birma zouden witte tempelkatten geleefd hebben. Toen op een dag de tempel overvallen werd, werd de belangrijkste priester ernstig verwond. Eén van deze Birmaanse katten sprong bovenop de priester. De priester overleed hierbij, maar de witte tempelkat kreeg spontaan een gouden glans in de vacht, de blauwe ogen van een godin, een bruine staart, oren en neus naar de kleur van de aarde. De pootjes bleven echter sneeuwwit, omdat de tempelkat de priester daarmee aanraakte.

Dus dat is een makkelijke, ze komen uit Birma! Toch? Nou, nee, zo makkelijk is dat dus niet. Alhoewel wij geen enkel dier kennen met zo’n nauwkeurig beschreven en legendarisch verhaal over de afkomst, is niet met zekerheid te zeggen dat dit ras ook daadwerkelijk uit Birma komt. We kunnen het niet afleiden uit de genetische analyses. Het enige wat we weten is de Birmaanse kat aan het begin van de 19e eeuw voor het eerst in Europa te zien was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stierf de Heilige Birmaan bijna uit en eigenlijk weten we pas daarna echt iets te weten gekomen over het ras.

Het enige juiste antwoord over waar de Heilige Birmaan vandaan komt is simpelweg dat we het niet weten.

Uiterlijk van de Heilige Birmaan

De Heilige Birmaan is een mooi kattenras. Als we de legende van de Birmaanse tempelkatten mogen geloven dan zijn het de goden geweest die het uiterlijk van dit ras hebben vormgegeven.

De vacht

De Heilige Birmaan heeft een halflange tot lange vacht. De vacht is ontzettend licht en voelt zijdezacht aan. Toch valt het onderhoud van de vacht mee, omdat de Heilige Birmaan een beschermende ondervacht heeft. In de warmere maanden kan de Birmaanse kat wel wat vacht verliezen tijdens de rui.

Lichaam

De Heilige Birmaan is een middelgroot kattenras. Het lichaam is glad tot licht gespierd en is vrij lang. De poten zijn dan weer vrij kort van lengte en de staart ziet er borstelig uit. Birmanen hebben een schattig licht hartvormige kop met kleine en puntige oren.

Kleur

De Heilige Birmaan lijkt een beetje op de Siamese kat qua kleurverloop. Ze zijn zeer herkenbaar aan de pointtekeningen, waarbij een deel van het lichaam een donker contrast vertoont ten opzichte van de rest en langzaam weer lichter van kleur wordt. Het verschil met de Siamees is dat de pootjes van de Heilige Birmaan altijd wit is. De Heilige Birmaan is er in de volgende kleuren:

 • Sealpoint
 • Bluepoint
 • Chocolatepoint
 • Cinnamonpoint
 • Fawnpoint
 • Lilacpoint
 • Creampoint
 • Redpoint

De rug heeft echter altijd een goudachtige kleur. En de ogen, ja die zijn felblauw, zoals die van een godin.

Gewicht

Heilige Birmaanse katers wegen gemiddeld 5 tot 7 kilo, terwijl Birmaanse poezen ongeveer 3 tot 5 kilo wegen.

Karakter,prijs,kitten,levensverwachting,birmaanse kat,heilig dier,heilige birmaan,burmese,kat,poes,katten,birmaan,heilig,heilige

Karakter van de Heilige Birmaan

We hadden het eerder al over de legende van de tempelkatten. Het karakter van de Heilige Birmaan is in lijn met wat je kan verwachten van een kat die in de tempel leeft. De Birmaan heeft een zachtaardig karakter, is elegant en loopt zelfs zeer gracieus. Ze houden er dus ook van om teder aangehaald te worden, rustig een kattenslaapje op schoot of een zacht aaitje vinden ze heerlijk. De Heilige Birmaan is redelijk zelfstandig en heeft niet bovengemiddeld veel aandacht nodig. Als de Birmaanse kat iets van jou nodig heeft dan zal hij dat zelf bij je aangeven met een galant miauwtje.

De Heilige Birmaan is daarnaast ook erg intelligent en nieuwsgierig. Ze komen graag kijken wat je aan het doen bent en verkennen ook graag de omgeving. Ze kunnen zomaar bij een ander huis in de straat naar binnen lopen. Ze zijn nonchalant, maar passen prima bij kinderen en andere dieren. En ondanks dat het niet de meest energieke kat is, spelen ze wel heel graag met speeltjes en puzzels.

Verzorging van de Heilige Birmaan

Verzorging van de vacht

Birmanen hebben een mooie vacht die niet super veel verzorging nodig heeft, af en toe even kammen is voldoende. Heilige Birmanen kunnen wel ontzettend in de rui gaan, dus kam ze in die periode extra vaak. Je voorkomt dan haarballen en helpt de Birmaanse kat om de vacht wat makkelijker te verliezen.

Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
Tommie the cat graanvrij kattenvoer pakket

Proefbox voor slechts €9,99

Onze 100% graanvrije voeding bomvol vers vlees uitproberen? Bestel onze proefbox en ontvang een gratis surprise!

Gezondheid van de Heilige Birmaan

Heilige Birmanen zijn redelijk gezond en hebben een levensverwachting van 15 tot 20 jaar oud. De Birmanen hebben wel aanleg voor een aantal genetische en erfelijke aandoeningen.

 • HCM – dit is een veelvoorkomende hartziekte bij katten en komt ook voor bij de Heilige Birmaan. Tommie himself (ja inderdaad, DE Tommie van ons merk was een echte kat) had HCM en is hier aan overleden op middeljonge leeftijd. HCM staat voor hypertrofische cardiomyopathie resulteert in een verdikking van de hartspier.
 • FARS syndroom – dit is ziekte waardoor de kat epileptische aanvallen kan krijgen bij plotseling en heftig geluid, net zoals Tom van Tom & Jerry.
 • Andere bekende aandoeningen bij de Birmaan zijn polycystische nierziekte, PL en heupdysplasie.

Wat is de prijs van een Heilige Birmaan kitte?

Een Heilige Birmaan kitten met stamboom kost ongeveer tussen de 800 en 1000 euro. Ga wel altijd naar een goede fokker. Goede fokkers geven om het welzijn van de dieren waar ze mee fokken, proberen erfelijke aandoeningen uit het ras te fokken en socialiseren de kittens vaak beter. Goede fokkers vind je bijvoorbeeld via rasclubs of werkgroepen. Deze keuze is niet alleen beter voor jou, maar vooral ook voor alle betrokken dieren.

Naam voor de Heilige Birmaan?

Ok, ok we kunnen niet met zekerheid zeggen dat de legende waar is, maar toch is het wel heel cool om jouw Heilige Birmaan een Birmese naam te geven. Wist je dat Birmanen vaak namen hebben met een betekenis? Zie hieronder een aantal kattennamen uit Birma. Wil jij meer inspiratie voor kattennamen? Lees dan hier verder.

 • Aung – de succesvolle
 • Aye – de coole
 • Champo – hij die vriendelijk is!
 • Chewa – zij die sterk is
 • Chime –  de onsterfelijke
 • Dampa – de heilige
 • Garma – de godin van de dans
 • Gewa – positieve karma
 • Kan – de fortuinlijke
 • Khin – hij die aardig is
 • Kyaw – de beroemde
 • Myia – smaragd
 • Nilar – saffier
 • Ohnmar – de gestoorde
 • Thiha – leeuw
 • Yarzar – de koning
 • Yaza – ook de koning

Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
Karakter,prijs,kitten,levensverwachting,birmaanse kat,heilig dier,heilige birmaan,burmese,kat,poes,katten,birmaan,heilig,heilige

Kun je ook niet meer wachten?

Bestel snel het beste kattenvoer of kattenbakvulling en ontvang een gratis surprise. Gegarandeerd dat jouw cat een happy cat wordt!

Producten bestellen...
wortel illustratiezalm illustratie