De Britse Korthaar: alles over deze prachtig royal

Jesse Kattenrassen 3 mei 2022
Britse korthaar op stoel

De Britse korthaar is een geweldig mooie poes. Het is een geliefd ras bij de mens, vooral vanwege het feit dat dit ras er onwijs mooi en elegant uitziet. Zeg nou zelf het is net een soort bol knuffelbeertje, so flufffffyyy!!! Twijfel jij of een Britse korthaar iets voor jou is, of wil je gewoonweg meer weten? Lees dan snel verder, want we gaan jou meer vertellen over de herkomst, het karakter, het uiterlijk en de kosten van de Britse korthaar.

Raskatten scorekaart Britse Korthaar

Herkomst van de Britse korthaar

De Britse korthaar (of British Shorthair) komt zoals je al zou verwachten uit Groot-Brittannië. In het VK noemen ze de Britse korthaar ook wel eens Blauwe Brit (British Blue), omdat de klassieke versie een blauwgrijze vacht heeft.

Voor de oorlog

Britse kortharen werden voor de oorlog al veel gefokt, vanwege hun mooie vacht en uiterlijk. Tijdens de oorlogen stierven veel van deze kortharigen, waardoor de populatie weer terug moest groeien. Na de oorlog zijn er andere rassen gekruist met de Britse korthaar, waardoor het ras is ontstaan zoals we die vandaag de dag kennen.

Overigens is de Britse korthaar nog steeds een kat die gefokt wordt vanwege zijn prachtige uiterlijk. Dit ras is nog steeds erg geliefd bij kattententoonstellingen en competities worden erg serieus genomen. Voor de oorlog werden Europese kortharen (LINK) en Britse kortharen nog beoordeeld volgens dezelfde criteria, maar tegenwoordig hanteert de FIFe (Fédération Internationele Féline) aparte criteria voor ieder ras.

Karakter van de Britse korthaar

De Britse korthaar heeft een kalme en evenwichtig karakter. Over het algemeen zijn ze zwijgzaam en doen ze geen gekke dingen. De introverte houding betekent echter niet dat ze geen aandacht willen. Ze houden van aaien en aandacht, maar het zijn geen katten die heel snel op schoot komen. Ook worden ze over het algemeen niet graag opgetild. Ondanks dat ze eruit zien als knuffelbeertjes zijn het dus vooral rustige dieren, die wel graag bij je zijn, maar niet per se altijd aangeraakt hoeven te worden. Britse kortharen zijn dus best onafhankelijk!

De Britse korthaar is dus niet super actief, maar heeft net als iedere kat echt wel buien dat ze willen spelen of rennen. Daarnaast zijn ze als kitten wel speels en het duurt bij dit ras vrij lang voordat ze volwassen zijn. Wel 2 tot 3 jaar. Als je deze kortharige knuffelbeer binnenhoudt is het belangrijk dat je binnen wel voldoende uitdaging biedt, waarmee de kat zichzelf kan vermaken.

Britse korthaar speelt en knuffelt
Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
Tommie the Cat surprises

proefbox voor slechts €9,99

Probeer onze 100% graanvrije kattenvoer nu uit met een proefbox en ontvang een gratis surprise!

Uiterlijk van de Britse korthaar

De vacht

De Britse korthaar heeft een korte (logisch, what’s in the name), maar zeer compacte en dichte vacht die bijna pluche-achtig aanvoelt. De Brit heeft daarnaast een ondervacht. Door de compact en dichte vacht liggen de haartjes niet plat op het lijf, maar staat deze iets van het lijf af. Hierdoor ontstaat het ‘fluffy’ en knuffelbare effect van dit ras.

Lichaam

De Britse korthaar heeft een middelgrote tot grote bouw. Het lichaam is gespierd, kort en breed met korte pootjes en een dikke, korte afgeronde staart.  De poten zijn sterk en rond, evenals hun nek, schouders en rug.

De Britse korthaar heeft een ronde kop met bolle wangen. De kin is stevig en de snoet is vrij breed. De oren zijn redelijk klein en afgerond, wat goed past bij de ronde vormen van de Britse korthaar. De Europese korthaar heeft middelgrote oren met een lichte ronding. Soms hebben de oren zogeheten ‘Lynx tips’. Dit zijn extra haren op de punt van de oren, waardoor de oren iets meer puntige uitstraling krijgen. Deze ras heeft vrij grote, ronde ogen, waarbij de kleur vaak goed matcht met de kleur vacht.

De ogen van een Britse korthaar kunnen erg bijzonder zijn. Deze kunnen groen, oranje of blauw zijn, maar kunnen ook verschillende kleuren hebben. Grappig toch?

Kleur

De Britse korthaar is van origine blauwgrijs. Echter zijn er ontzettend veel kleuren van dit ras. Er zijn witte Britse kortharen, bruine Britse kortharen en rode Britse kortharen. Andere kleuren zijn zwart, kaneel, lila, tabby, gekleurd of schildpad. De kleur van de ogen is vaak complementair aan de kleur van de vacht.

Gewicht

De Britse korthaar heeft een gemiddelde grootte en gewicht. Ze zijn vaak tussen de vijf en acht kilogram, afhankelijk of het een poes of kater is.

Britse Korthaar met mooie blauwgrijze kleur vacht

Verzorging van de Britse korthaar

Verzorging van de vacht

De korte en dichte vacht is redelijk onderhoudsvrij. Als je de Brit af en toe even kamt is dat voldoende. In de lente kan de Britse korthaar overigens wel flink in de rui zitten. Kam de Brit tijdens het verharen vaker, zodat je hem een beetje helpt om die dichte vacht uit te dunnen.

Overige aandachtspunten

De Britse korthaar heeft geen specifieke aandachtspunten.

Gezondheid van de Britse korthaar

De Britse korthaar heeft een aantal erfelijke ziektes. Het is belangrijk dat je goed onderzoek doet naar de stamboom als je een Britse korthaar kitten wilt kopen. Een goede fokker probeert de erfelijke ziektes er zoveel mogelijk uit te fokken. Dit zijn de 2 belangrijkste aandoeningen voor de Brit:

HCM – dit is een veelvoorkomende hartziekte bij katten. Tommie himself (ja inderdaad, DE Tommie van ons merk was een echte kat) had HCM en is hier aan overleden op middeljonge leeftijd. HCM staat voor hypertrofische cardiomyopathie.

Aandoeningen aan de nier waardoor er cysten in de nieren ontstaan. Dit kan leiden tot nierfalen. U kunt uw kat laten testen op de polycystische nierziekte bij uw dierenarts.

Tevens kunnen Britse kortharen last krijgen van problemen zoals traanogen en hevig snurken. Dit heeft te maken de ronde kop en de korte neus van dit ras.

Levensverwachting Britse korthaar

De Britse korthaar wordt doorgaans 12 tot 13 jaar. De leeftijd van de Britse korthaar kan echter oplopen tot wel 20 jaar, maar dat zijn eerder uitschieters dan normale leeftijden.

Nieuwsgierige Britse Korthaar

Wat kost een Britse korthaar kitten?

Een Britse korthaar kitten kost gemiddeld tussen de 500 en 800 euro. Je kunt er ook voor kiezen om een Brit te zoeken die uit huis geplaatst wordt en die je vaak voor minder kosten kunt overnemen. Zo voorkom je ook nog eens dat het beestje in het asiel komt.

Als je een Britse korthaar kitten wilt kopen, ga dan naar een erkende fokker. Onderzoek de stamboom op eventuele erfelijke ziektes en zorg dat de fokker het dierenwelzijn op nummer 1 zet. De Britse korthaar is één van de populairste raskatten ter wereld. Hierdoor zijn er helaas ook veel fokkers die zoveel mogelijk kittens willen produceren om zoveel mogelijk geld te verdienen. Bij deze fokkers is nauwelijks oog voor het welzijn voor de moederpoes en dekkater. Let hier extra op als je via Marktplaats zoekt naar een Britse korthaar kitten. Het welzijn van de kat (dus ook van de moeder en vader) moet altijd op 1 staan. Alles voor een happy cat!

Wil jij ook een happy cat en nooit meer zorgen? Onze boxen met voeding, kattenbakvulling en surprises worden bij je thuis geleverd wanneer jij dat wilt. Schrijf je direct in voor jouw Tommie the Cat box lidmaatschap!

Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
britse,korthaar,britse korthaar,kortharen,britse kortharen,britse kortharige,brits korthaar,kittens,britse kat,brits kat,kortharige kat,karakter,kleuren,brit,kat,katten,poes,kort haar kat,tommie the cat,engelse,britse korthaar karakter,britse korthaar kitten,britse korthaar lilac,britse korthaar kleuren

Kun je ook niet meer wachten?

Bestel snel onze kwaliteitsproducten en ontvang een gratis surprise. Gegarandeerd dat jouw cat een happy cat wordt!

Producten bestellen...
wortel illustratiezalm illustratie