De Abessijn: speels en nieuwsgierig

Jesse Kattenrassen 1 mei 2022
Abessijn in raamkozijn

Als jij van een lieve en speelse kat vol energie houdt dan zit je met de Abessijn helemaal goed. Hij gaat altijd op avontuur, doet maffe dingen en is ontzettend aanhankelijk. Daarnaast is de Abessijn een prachtige kat: hij lijkt wel een beetje op een poema. Twijfel jij of je dit ras in huis moet halen of wil je gewoon meer weten? Dan zit je goed: we gaan jou in dit stuk meer vertellen over de, jawel, Abessijn!

Raskatten scorekaart van de Abessijn

Herkomst van de Abessijn

De Abessijn komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. De Abessijn is één van de oudste kattenrassen, waardoor  de exacte herkomst ontzettend moeilijk te bepalen was. In het verleden zijn er vele verhalen de ronde gegaan op basis van eigen interpretatie. Verhalen die dus niet waar bleken te zijn. Vroeger dacht men dat dit kattenras uit Egypte kwam, omdat de Abessijn best veel lijkt op de Egyptische kattenbeeldjes. Daarvoor dacht men zelfs dat dit ras uit Ethopië kwam, vroeger het dit land namelijk Abessinië.

Gelukkig hebben wij tegenwoordig een hoopmiddelen tot onze beschikking om de exacte herkomst van dieren te bepalen. Voor het bepalen van de herkomst de Abessijn is gekeken naar het gen. Dit zogeheten Tabby gen zorgt voor de kleuren en patronen van de Abessijn. Het Tabby gen komt alleen maar voor in Zuidoost-Azië, waardoor we met zekerheid kunnen zeggen dat de Abessijn hier ter wereld is gekomen. Hoe het ras precies is ontstaan weten we niet, wat we wel weten is dat het ras zo oud is dat er geen mensen  verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van dit ras.

Abessijnen zijn al heel lang populair. Zo zijn er bewijzen dat de Abessijn al in 1900 door de VS werden geïmporteerd als huisdier. En zo gek is dat niet, want de Abessijn is mooi en heeft een ontzettend leuk karakter!

Karakter van de Abessijn

De Abessijn is een speelse, drukke, lieve, maffe kat. Daarnaast zijn Abessijnen ontzettend intelligent. Sterker nog: de Abessijn behoort tot de intelligentste kattenrassen ter wereld! Hierdoor zijn ze erg nieuwsgierig. Ze willen alles weten, ze willen alle plekjes verkennen en ze willen zich overal mee bemoeien. De Abessijn wilt er echt bij horen en is dus best een veeleisende kat. Daarom is het advies om dit ras niet te vaak en te lang alleen te laten. Ze houden van gezelschap, zijn lief en aanhankelijk en kunnen niet goed tegen alleen zijn.

Alhoewel Abessijnen veel affectie tonen zijn het dan weer geen echte schootkatten. Dit komt mede omdat ze veel energie hebben en ook graag veel spelen, jagen en avonturen beleven. Daarom is het van belang dat je de Abessijn voldoende uitdaging biedt. Bijvoorbeeld met een groot aantal speeltjes.

Dit ras gaat vaak redelijk goed met kinderen. Vooral als kinderen het leuk vinden om met de kat te spelen (uiteraard wel een op een wijze die prettig is voor een kat) dan heb je aan een Abessijn een goede. Je zult vast een hoop maffe, gekke en leuke dingen zien als je jouw kinderen ziet spelen met de kinderen.

Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
Illustratie Tommie met balletje wol

Proefbox voor slechts €9,99

Onze 100% graanvrije voeding bomvol vers vlees uitproberen? Bestel onze proefbox!

Uiterlijk van de Abessijn

De vacht

De Abessijn is een prachtige kat. Hij lijkt zelfs een beetje op een poema. Kenmerkend is het ticked tabby patroon van zijn vacht. Elk haartje heeft één of meerdere streepjes, wat ticking wordt genoemd. Je ziet dit ticking effect extra goed als je de Abessijn aait. De vacht zelf is erg zacht en kortharig en vaak heeft hij een streep op zijn rug en achterpoten. Het ticking patroon heeft wat weg van de vacht van een haas of konijn en hierdoor lijkt de Abessijn een beetje op een wilde kat.

Lichaam

De Abessijn heeft een elegante en gespierde bouw. De gespierde bouw wordt versterkt door een rond borstkas en een licht gebogen rug. Hij heeft lange benen en een slanke staart met kleine ovale pootjes.

De Abessijn heeft een spitse en alerte kop met mooie amandel vormige ogen. Daarnaast vallen zijn grote oren op. De oren bevatten kleine, korte haartjes en heeft vaak een vlekje op de achterkant. Dit vlekje wordt ook wel een wild afdruk genoemd. Zijn oren zijn altijd alert, om alles in de gaten te houden wat er om hem heen gaande is. Al met al is het dus echt een kleine poema.

Kleur

Zoals we beschreven heeft de Abessijn een ticking tabby patroon. Het leuke hiervan is, is dat dit in meerdere kleuren kan optreden. Zo is jouw Abessijn dus altijd bijzonder. De Abessijn komt over het algemeen in 4 kleurcombinaties:

  • Klassiek wilde uitstraling met een warmbruine vacht gemengd met zwart
  • Kaneelachtige rode kleur met donkerbruin ticking
  • Lichte crèmekleur met iets dieper donkere crèmekleur ticking
  • Crèmekleur met blauwachtige tint ticking
Gewicht

De Abessijn weegt dikwijls tussen de 4kg en 7,5kg en is daarmee een gemiddelde kat qua gewicht.

Abessijn die aan plant knaagt

verzorging van de Abessijn

Verzorging van de vacht

Het onderhouden van de vacht van een Abessijn kost gelukkig niet zoveel tijd en moeite. De vacht is kort en fijn, waardoor je het met af en toe kammen prima onderhoudt.

Overige aandachtspunten

De Abessijn heeft aanleg voor gebitsproblemen, specifiek tandsteen en tandvlees problemen. Je kunt problemen herkennen aan een verminderde eetlust. Vaak hebben ze dan pijn aan de bek. Wij adviseren eigenaren van dit ras om het gebit minimaal 1x per jaar te laten controleren bij de dierenarts.

Gezondheid van de Abessijn

Abessijnen kunnen FNI krijgen, wat gelijkstaat aan het Fading Kitten Syndrom.  FNI is vrijwel altijd fataal voor kittens en ontstaat door het mengen van de verkeerde bloedgroepen bij paring.

Abessijnen zijn gevoelig voor de erfelijke ziekte PRA (Progressieve Retina Atrofie). PRA leidt vaak tot blindheid. Dit is dus niet fataal, maar wel ontzettend zielig voor de kat.

Het ras kan lijden PKE. PKE is een ziekte wat zorgt voor een tekort aan het enzym pyruvaat kinase, wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat rode bloedcellen minder lang kunnen leven. Dit leidt tot bloedarmoede en kan uiteindelijk fataal zijn. Er is geen remedie tegen PKE. Enkel bloedtransfusie kan het dier redden indien dit optreedt in ernstige vorm en vaak is dit zelfs een tijdelijke oplossing.

Als laatste kan de Abessijn PL hebben. PL staat voor patellaluxatie en betekent letterlijk ontwrichting van de knieschijf (patella). Als het ras dit heeft, dan heeft het loszittende knieschijven hetgeen uiteindelijk leidt tot problemen met lopen en bewegen. Dit is niet fijn voor een ras met veel energie.

Wat kost een Abessijn?

Een Abessijn is geen goedkope huis, tuin en keuken kat. De Abessijn kost doorgaans €700,- tot €900,-. Mocht je een Abessijn overwegen ga dan naar een erkende fokker met de juiste papieren en certificaten. Dit ras kan het fading kitten syndroom krijgen of het erfelijke PRA. Een goede fokker fokt de dieren op een manier waarmee het risico op deze ziektes drastisch verlaagd.

Wil jij ook een happy cat? Onze boxen met voeding, kattenbakvulling en surprises krijgen zeer goede recensies. Bekijk snel onze producten en schrijf je direct in voor jouw eerste Tommie the Cat box!

Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
abessijn,kat,ras,raskat,raskatten,kattenras,katten,poes,kitten,tommie the cat

Kun je ook niet meer wachten?

Bestel snel het beste kattenvoer of kattenbakvulling en ontvang een gratis surprise. Gegarandeerd dat jouw cat een happy cat wordt!

Producten bestellen...
wortel illustratiezalm illustratie