Katten hebben helaas vaak te maken met urineweg problemen. De kat kan een blaasontsteking krijgen en kan blaasgruis ontwikkelen. Als je vermoedt dat jouw kat blaasgruis heeft, is het belangrijk een dierenarts te raadplegen.
Wil je weten wat het blaasgruis is, wat de symptomen zijn en wat je ertegen kunt doen? Lees dan snel verder.
Wat is blaasgruis voor katten precies?
Blaasgruis zijn kleine kristallen in de urine en kan verschillende oorzaken hebben. Deze kristallen irriteren de urinewegen en kunnen samenklonteren, wat de urineafvoer belemmert. In ernstige gevallen kan dit de plasbuis volledig blokkeren, waardoor de kat niet meer kan plassen. Dit is levensbedreigend dus neem in dit geval direct contact op met jouw dierenarts.
Blaasgruis komt vaak voor, terwijl blaasstenen minder frequent zijn. De meest voorkomende typen blaasgruis zijn struviet en oxalaat.
Hoe ontstaat blaasgruis bij katten?
Blaasgruis bij katten ontstaat vaak door een opeenhoping van mineralen in de blaas, wat leidt tot kristalvorming. Hierbij maak je dus onderscheid tussen struviet en oxalaat.
Struviet
Struviet ontstaat in urine met een hogere pH. Hoe deze hoge pH vormt is niet geheel bekend, maar komt waarschijnlijk door het feit dat katten een geconcentreerde urine hebben. Daarnaast speelt individuele gevoeligheid een rol. Sommige katten scheiden meer magnesium, ammonium of fosfaat uit, waardoor ze sneller struviet vormen.
Oxalaat
Oxalaat ontstaat juist in geconcentreerde urine met een lage pH (dus zure urine). De vorming hiervan wordt veroorzaakt door een persoonlijke gevoeligheid van de kat.
De meeste katten die last krijgen van blaasgruis hebben last van struviet. Het is van belang te laten vaststellen om welk type blaasgruis het gaat, zodat je een passend dieet kunt geven.