7 leuke weetjes over kattenpootjes

Jesse Kattenweetjes 2 februari 2022
Kattenpootje kat

Kattenpootjes zijn erg bijzonder. Ze zijn gemaakt om van flinke hoogtes te kunnen springen, mee te jagen, mee af te koelen en natuurlijk om jouw glas om te stoten ?! Wil jij meer weten over de kussentjes  en pootjes van de kat? Dan zit je goed, want we gaan jou meer vertellen over de kattenpoot!

#1. Kan mijn kat een favoriete poot hebben?

Ja! Een kat heeft een favoriete poot, net als mensen. Grappig heh? Je kunt dit herkennen door goed op te letten welke poot ze het meest gebruiken. Probeert jouw harige vriend weer eens je beleg van je brood af te slepen? Dat doet hij met zijn favoriete poot. Stapt jouw pluizenbol de kattenbak in? Dan doen ze dat met hun favoriete poot.

Om het nog wat bizarder te maken: uit onderzoek van Animal Behavior blijkt dat de rechterpoot de favoriet is van de poes en de linkerpoot is de favoriet van de kater. We weten niet zo goed waar dit door komt, vermoedelijk door de hersenstructuur. Heb jij een kater? Dan is hij waarschijnlijk ‘linkspotig’!

#2. Wat doen de kussentjes van kattenpoten?

De kussentjes van de kat zijn net een soort radartjes. Het lijkt alsof ze alleen maar dienen om een zachte landing te creëren bij het springen, maar ze kunnen nog veel meer. Sterker nog, ze zijn juist ontzettend gevoelig. De meeste zenuwen lopen naar de kussentjes, daarom kunnen katten ontzettend veel voelen met hun poten. Hieronder vind je een opsomming van wat de kussentjes op de kattenpoten allemaal voor functie hebben:

  • De kussentjes kunnen de lichtste trillingen opvangen. Dit geeft informatie over de ondergrond waar ze op lopen, maar helpt ook bij het identificeren van prooien.
  • De kussentjes kunnen warmte meten, zo kunnen ze voelen of iets nog leeft.
  • Katten zweten enkel en alleen door de kussentjes van hun poten. Daarom liggen de kussentjes vaak vrij als ze het warm hebben.

Zoals je kunt lezen hebben de kussentjes van de kattenpoten ontzettend veel functies. Dit is tevens de reden waarom katten voorkeuren hebben voor kattenbakvullingen. Gaat jouw kat niet goed op de bak? Dan is het waarschijnlijk verstandig om eens te kijken naar een andere kattenbakvulling.

Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
Illustratie Tommie met balletje wol

Proefbox voor slechts €9,99

Onze 100% graanvrije voeding bomvol vers vlees uitproberen? Bestel onze proefbox!

#3. Hoeveel tenen heeft een kat?

De meeste katten hebben vier tenen aan iedere poot. De voorpoten hebben vaak nog een extra teen. Deze teen raakt de grond niet en wordt de wolfsklauw genoemd. De wolfsklauw leekt een beetje op een duim en helpt ze om stabiel te blijven tijdens een sprint, een prooi vast te houden of te graven.

Sommige raskatten hebben meer tenen. Maine coons hebben bijvoorbeeld zeven tenen, grappig heh?

#4. Kunnen katten hun nagels uitschuiven?

Ja, katten kunnen nagels uitschuiven. Als de kat rust dan zit de nagel teruggeschoven in de teen en is de nagel beschermd. Als ze gaan jagen, klimmen of krabben dan schuiven ze de nagel uit . Een kat kan elke nagel afzonderlijk uitschuiven, zo heeft hij optimale controle over zijn pootjes. Voor de jacht is het belangrijk dat de nageltjes vlijmscherp zijn. Daarom krabben ze aan bomen of krabpalen, zodat ze altijd vlijmscherpe klauwen hebben.

#5. Geeft een kat geur af met pootjes?

Jazeker. Tussen de teentjes zitten geurklieren. Als een kat krabt aan meubilair dan doen ze dit vaak om hun geurtje af te geven (of om jouw aandacht te trekken natuurlijk ?). Een kat voelt zich veiliger als hij overal geurtjes om zich heen heeft.

#6. Pawprint

Wist jij dat een kattenpootje een unieke afdruk heeft? Katten kunnen geïdentificeerd worden aan hun pootafdruk, net zoals mensen dat kunnen aan hun vingerafdruk. Grappig heh?

Kitten met kittenpootje

#7. Waarom trappelen katten met hun pootjes?

Als een kat gaat trappelen op een zachte ondergrond is dat een teken dat ze gelukkig zijn. Dit komt voort uit de jeugd van de kat. De kittens trappelen op de buik van hun moeder, om zo de melkstroom op gang te brengen. Ze voelen zicht op dat moment natuurlijk erg veilig en gelukkig. Dit gedrag vertonen katten op latere leeftijd nog steeds als ze tevreden en gelukkig zijn.

In onze boxen leveren wij alles wat jouw kat nodig heeft, van voeding tot kattenbakvulling en surprises! Wil je ook geen moeite meer hoeven te doen en altijd een happy cat? Schrijf jouw kat direct in voor zijn of haar Tommie the Cat box abonnement.

Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
kattenpootje,kattenpootjes,kat,katten,pootje,pootjes,paws,kussentjes,favoriete,trappelen,tommie the cat,poes,poezen

Kun je ook niet meer wachten?

Bestel snel het beste kattenvoer of kattenbakvulling en ontvang een gratis surprise. Gegarandeerd dat jouw cat een happy cat wordt!

Producten bestellen...
wortel illustratiezalm illustratie