Het ontwormen van de kat

Jesse Kattengedrag 16 februari 2022
Kat kijkt boos naar pilletje

Heh gadsie, wormen bij de kat. Dat is voor niemand prettig en dat voorkom je dus veel liever! Herkennen of jouw poes wormen heeft is niet altijd even makkelijk, soms vertonen ze symptomen zoals diarree of braken, maar heel vaak vertonen ze helemaal geen symptomen. Om altijd een happy cat te hebben is het dus belangrijk dat je meer weet over de ontworming van katten. In deze blog gaan wij jou meer vertellen over lintwormen en spoelwormen in het algemeen bij de kat, het herkennen van wormen,  de wormen kuur, hoe vaak je een kat moet ontwormen en wat het effect bij kittens is. Verdiep je in deze materie, zodat je altijd weet wat je moet doen, zodat jouw kat voor altijd een happy cat is!

Lintwormen en spoelwormen kat

Een kat kan meerdere soorten wormen bij zich dragen, waaronder lintwormen en spoelwormen. Spoelwormen komen het meest voor en worden zelfs al via de moedermelk aan kittens overgedragen. Katten kunnen dus op zeer jonge leeftijd al last van wormen krijgen.

Lintwormen zijn langere platte wormen. Deze wormen bestaan uit meerdere stukjes en deze stukjes komen er vaak via de ontlasting uit. U kunt de lintwormen herkennen wanneer er witte stukjes rondom de anus of ontlasting van de kat zitten. Deze stukjes wormen lijken een beetje op witte rijstkorrels.

Beide wormsoorten zijn vervelend voor de kat.

Hoe kun je wormen bij katten herkennen?

Katten kunnen verschillende symptomen vertonen als ze wormen hebben. Soms kun je de lintwormen ook zien (witte stukjes) bij de anus of ontlasting. Maar in een groot deel van de gevallen merk je helemaal niks aan jouw kat. Het is goed mogelijk dat een kat wormen heeft, maar geen symptomen vertoont. Vaak begint een kat past symptomen te vertonen van wormen als de besmetting al heftig is. Het is dus belangrijk dat je de kat altijd ontwormt met een ontwormingsmiddel. Ook als jouw kat geen wormen heeft.

Je kunt wormen bij een kat herkennen aan onderstaande symptomen:

 • Witte stukjes worm rondom de anus of ontlasting
 • Diarree
 • Braken
 • Opgezette of bolle buik, dit komt vaker voor bij kittens
 • De kat valt af. Let op: als een kitten veel afvalt moet u onmiddellijk naar de dierenarts.

Twijfel je of jouw kat wormen heeft? Overleg dan altijd met jouw dierenarts. Vaak kan een dierenarts sneller herkennen of jouw kat last van wormen heeft en jou adviseren over de beste wormenkuur.

Ontwormen van de kat

Er zijn verschillende ontwormingsmiddelen op de markt. Het beste ontwormingsmiddel is erg afhankelijk van de situatie. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van anti worm middelen voor de kat:

 • Ontwormingsmiddel speciaal voor kittens
 • Ontwormingsmiddel speciaal voor zwangere poezen
 • Wormenkuur in de vorm van een pasta
 • Wormenkuur in de vorm van een wormtablet
 • Wormenkuur in de vorm van een pipet voor druppels in de nek
 • Ontwormingsmiddelen speciaal voor lintwormen of spoelwormen
 • Anti worm middelen die tevens vlooien, teken en mijten bestrijdt

Zoals je kunt lezen zijn er veel verschillende oplossingen op de markt om jouw kat te ontwormen. Wat het beste ontwormingsmiddel is voor jouw kat is afhankelijk van jouw eigen situatie. Sommige katten vinden het geen probleem om een pasta op te eten, andere juist wel. Een anti worm pil geven aan een kat mondt bij de ene kat uit in een oorlog, terwijl de andere kat het tablet rustig doorslikt. Daarnaast kunnen katten verschillend reageren op verschillende middelen. En net zoals bij voeding is het ene middel het andere niet qua kwaliteit. Neem als je twijfelt contact op met de dierenarts om advies in te winnen over de beste wormenkuur. Zij kunnen jouw adviseren over het beste ontwormschema en het beste middel voor jouw situatie.

Kat onder dekentje

Wanneer kittens ontwormen?

Wormen kunnen bij kittens al op jonge leeftijd ontstaan. Spoelwormen worden via de moedermelk overgedragen aan kittens. Kittens krijgen dus op jonge leeftijd al last van wormen en in de ergste gevallen kan een kitten er zelfs van overlijden. Het is dan ook belangrijk dat je jouw kitten al op jonge leeftijd ontwormt en dit ook geregeld blijft herhalen.

Wanneer je kittens moet ontwormen? Kittens dienen ontwormd te worden bij een leeftijd van drie weken. Daarna dienen ze telkens opnieuw ontwormd te worden als ze vijf weken, zeven weken en negen weken oud zijn. Daarna dien je de ontworming van jouw kitten iedere maand te herhalen tot ze een half jaar oud zijn. Vanaf die leeftijd mogen ze net als volwassen katten ieder kwartaal ontwormd worden.

Hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen?

Wij adviseren om binnenkatten 2x per jaar te ontwormen en buitenkatten 4x per jaar te ontwormen. Komt één van jouw katten wel buiten, maar de ander niet? Ontworm dan alle katten 4x per jaar, elke 3 maanden. Buitenkatten komen vaak op plekken waar het risico op besmetting via ontlasting van andere katten groter is. Daarom dienen buitenkatten vaker ontwormt te worden.

Tip: heeft jouw kat last van vlooien? Ontworm dan ook direct. Vaak duiden vlooien ook op de aanwezigheid van wormen.

Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
Illustratie Tommie met balletje wol

Proefbox voor slechts €9,99

Onze 100% graanvrije voeding bomvol vers vlees uitproberen? Bestel onze proefbox!

Hoe snel werkt de ontworming van mijn kat?

Als een kat al last heeft van wormen dan zorgen wormtabletten er doorgaans voor dat de levende wormen binnen 2 tot 3 weken gedood worden. Zeer jonge larven blijven echter bestaan, dus het is belangrijk dat je de wormenkuur herhaalt na 3 weken, zodat de larven die verder groeiden ook gedood worden.

Sommige middelen zijn sterker, waaronder veel pipet behandelingen. Deze anti worm pipetten werken vaak 4 weken, waardoor de eerste behandeling voldoende is.

Wat kost ontwormen van een kat?

De kosten van de ontwormingsmiddelen zijn erg afhankelijk van het gekozen middel en jou situatie. Om je toch een overzicht te geven hebben wij hieronder de mogelijke kosten opgesomd:

 • Ontwormingstabletten zijn er vanaf ongeveer 5 euro per behandeling/tablet. De tabletten worden minimaal per 2 tabletten verkocht.
 • Pipetten zijn er ongeveer vanaf 8 euro per behandeling/pipet. De pipetten worden minimaal per 2 pipetten verkocht
 • Anti worm pasta is er vanaf ongeveer 4 a 5 euro per behandeling. Een tube kost doorgaans 20 tot 30 euro.

Als je ervanuit gaat dat je jouw kat ongeveer 4x per jaar ontwormt kom je uit op ongeveer 16 tot 32 euro per jaar aan ontwormingsmiddelen.

Zijn wormen van de kat besmettelijk voor de mens?

Het korte antwoord op deze vraag is ja. Mensen kunnen besmet worden via de ontlasting van katten. Zeker kinderen die in zandbakken spelen die niet zijn afgesloten voor katten lopen hier risico op. Je kunt ook besmet worden als je de kattendrollen uit de bak schept, de ontlasting per ongeluk aanraakt en je handen niet goed desinfecteert.

Wij kunnen zowel besmet worden met zowel lintwormen als spoelwormen. Dit kan klachten opleveren aan de lever, longen, hersenen en ogen. Een wormbesmetting kan leiden tot (chronische) vermoeidheid en is voor zwangere vrouwen gevaarlijk met het risico op een miskraam. Dit is ook één van de redenen dat het sterk wordt afgeraden om de kattenbak te laten schoonmaken door zwangere vrouwen.

Des te meer redenen om jouw katten dus gewoon netjes ieder kwartaal te ontwormen!

Wil jij ook een happy cat? Onze boxen met voeding, kattenbakvulling en surprises krijgen hoge recensies en zijn goed voor jouw pluizenbol. Bekijk snel onze producten en schrijf je direct in voor jouw eerste Tommie the Cat box!

Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
wormen,ontwormen,worm,kat,katten,kater,poes,poezen,ontwormingsmiddel,ontwormingsmiddelen,wanneer,hoe,herkennen,kitten,hoe vaak,hoevaak,lintwormen,spoelwormen,wormenkuur,tommie the cat

Kun je ook niet meer wachten?

Bestel snel het beste kattenvoer of kattenbakvulling en ontvang een gratis surprise. Gegarandeerd dat jouw cat een happy cat wordt!

Producten bestellen...
wortel illustratiezalm illustratie