De Europese Korthaar: huis tuin en keuken kat?

Jesse Kattenrassen 8 januari 2022
Europese korthaar

De Europese korthaar, die zien we overal over straat wandelen toch? Deze fout maken we vaak. De Europese korthaar lijkt ontzettend veel op de huis tuin en keukenkatten die wij hier kennen. Qua uiterlijk zijn ze nagenoeg gelijk, maar toch is dit een echte raskat en de meeste huiskatten niet. Hoe zit dat? Dat gaan we je uitleggen, want het volgende stuk gaat over: de Europees korthaar!

Raskatten scorekaart Europese Korthaar

Herkomst van de Europese korthaar

De Europese korthaar komt, uiteraard, uit Europa. Je moet de Europese korthaar niet verwarren met de Britse korthaar. De Britse korthaar komt uit Groot-Brittannië, terwijl de Europese korthaar zijn oorsprong vindt in Scandinavië. Men vermoedt dat de Europees korthaar voor het eerst gezien is in Zweden. Vanuit daar is de Europese korthaar heel Europa doorgegaan. Ze werden meegenomen door de eeuwenoude legers om muizen en ratten invasies tegen te gaan. En met groot succes want de oude Europese boeren werden ook dol dit kattenras. Deze boeren namen ze dan ook graag in huis, bij de huiskatten die ze al hadden.

Maar waarom lijkt de Europese korthaar dan zoveel op de huis tuin en keuken kat zoals wij die kennen? Het is niet vreemd dat we dit denken, aangezien ze zowel qua karakter als qua uiterlijk erg lijken op elkaar en ze dus al eeuwen op dezelfde plek wonen. De échte Europese korthaar is zelfs bijna uitgestorven, omdat ze bijna allemaal gekruist zijn met de huiskatten die ook al leefden in Europa. Toch zijn er nog Europees korthaar met een echte stamboom. Deze worden sinds 1946 ook erkend als het echte originele ras door The International Cat Association (FIFe).

Karakter van de Europese korthaar

De Europese korthaar is een kat met een makkelijk karakter. De Europese korthaar is lief, makkelijk in de omgang, houdt van het gezelschap van mensen, heeft over het algemeen geen probleem met andere katten en is goed met kinderen. Deze katten zijn ook aanhankelijk lief en speels en kunnen ook echte schootkatten zijn.

Desondanks het rustige en lieve karakter is de Europese korthaar een jager. Ze werden vroeger al meegenomen door eeuwenoude legers en dat instinct zit er nog steeds in. Het is dus van belang dat je de Europese korthaar voldoende uitdaging geeft. Uiteraard is het naar buiten laten een goed advies, maar vaak vinden ze het ook leuk om met hun baasjes te spelen. Speeltjes zoals muizen, knisperende ballen, touwtjes of brokkenpuzzels vinden ze geweldig.

Wil jij een rustige en lieve allemansvriend waar je ook lol mee kan hebben? Dan is de Europese korthaar voor jou een geweldige keuze!

Europese korthaar die grappig doet en leuk karakter heeft
Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
Tommie the Cat surprises

Proefbox voor slechts €9,99

Onze 100% graanvrije voeding bomvol vers vlees uitproberen? Bestel onze proefbox en ontvang een gratis surprise!

Uiterlijk van de Europese korthaar

De vacht

De Europese korthaar heeft een korte en compacte vacht die vaak glanzend is. Ze hebben geen ondervacht, waardoor de verzorging van de vacht erg gemakkelijk is. Af en toe kammen is voldoende en vaak vinden ze dat nog prettig aanvoelen ook.

Lichaam

De Europese korthaar heeft een middelgrote tot grote bouw. Ze hebben over het algemeen een bovengemiddeld gespierd lijf (we zeiden toch dat het echte jagers waren?). De poten en staart hebben een gemiddelde lengte. De staart begint bij de aanzet vaak vrij dik en eindigt iets dunner met een afgeronde punt aan het einde.

De Europese korthaar heeft een vrij grote, lange en brede kop met afgeronde contouren. De kop is wel minder rond ten opzichte van de Britse korthaar. De Europese korthaar heeft middelgrote oren met een lichte ronding. Soms hebben de oren zogeheten ‘Lynx tips’. Dit zijn extra haren op de punt van de oren, waardoor de oren iets meer puntige uitstraling krijgen. Deze ras heeft vrij grote, ronde ogen, waarbij de kleur vaak goed matcht met de kleur vacht.

Kleur

De Europese korthaar komt in vele kleuren. Ze zijn er in het zwart, rood, blauw, creme, grijs en andere kleuren. De Europese korthaar heeft van origine echter geen chocolade, colourpoint of lilac kleuren. Heeft de kat deze kleuren wel dan is het geen echte ras Europese korthaar.

Gewicht

De Europese korthaar heeft een gemiddelde grootte en gewicht. Ze zijn vaak tussen de vijf en acht kilogram, afhankelijk of het een poes of kater is.

Europese korthaar speelt

Verzorging van de Europese korthaar

Verzorging van de vacht

Het onderhouden van de vacht van de Europese korthaar kost gelukkig niet zoveel tijd en moeite. Er is geen ondervacht, af en toe kammen is voldoende. Vaak onderhouden Europese kortharen uitstekend zelfstandig hun vacht.

Overige aandachtspunten

De Europese korthaar heeft geen specifieke aandachtspunten. Overal het algemeen is het een sterk ras en hebben ze weinig onder de leden. Twijfel je toch ergens over? Neem dan contact op met jouw dierenarts.

Gezondheid van de Europese korthaar

De Europese korthaar is een sterk ras, met weinig kwaaltjes. Dat betekent natuurlijk niet dat ze helemaal immuun zijn voor alles. Er zijn 2 risico’s die u moet monitoren bij de Europese korthaar:

HCM – dit is een veelvoorkomende hartziekte bij katten. Tommie himself (ja inderdaad, DE Tommie van ons merk was een echte kat) had HCM en is hier aan overleden op middeljonge leeftijd. HCM staat voor hypertrofische cardiomyopathie.

De Europese Korthaar: huis tuin en keuken kat?Aandoeningen aan de nier waardoor er cysten in de nieren ontstaan. Dit kan leiden tot nierfalen. U kunt uw kat laten testen op de polycystische nierziekte bij uw dierenarts.

Verder moet u letten op de gebruikelijke dingen bij een kat zoals de aanwezigheid van teken, de gezondheid van het gebit en de ontlasting. Ruikt u onraad? Neem contact op met uw dierenarts.

Europese korthaar die slaapt

Wat kost een Europese korthaar kitten?

Een echte Europees korthaar kitten is niet heel makkelijk te vinden. Dit komt voornamelijk omdat hij zo ontzettend veel lijkt op de veelvoorkomende huiskat. Wij adviseren daarom om op te passen met het zoeken naar deze katten op Marktplaats. Er zitten veel fokkers tussen die enkel geld willen verdienen met fokken en die prioriteit boven de gezondheid van de dieren plaatsen. Daarnaast is het niet eens zeker of ze wel een echte Europese Korthaar aan je meegeven. Doe dus goed onderzoek, vraag naar de juiste papieren en zorg dat de stamboom klopt. Als het niet lijkt te kloppen zou het ook kunnen dat je een huis tuin en keukenkat meekrijgt en die kun je ook in het asiel adopteren.

Europese korthaar kittens zijn er rond de €150 tot €200,-.

Wil jij ook een happy cat en nooit meer zorgen? Onze boxen met voeding, kattenbakvulling en surprises worden bij je thuisgeleverd wanneer jij dat wel. Schrijf je direct in voor jouw Tommie the Cat box lidmaatschap!

Geef ook gezonde en overheerlijke voeding!
NU BESTELLEN… cta cat
europese,korthaar,europese korthaar,europees,hoe oud wordt,kat,karakter,leeftijd,gewicht,binnenkat,kitten,tommie the cat,kruising,hoe groot,europese korthaar karakter,europese korthaar gewicht,europese korthaar kitten,europese korthaar kat,europese korthaar leeftijd

Kun je ook niet meer wachten?

Bestel snel het beste kattenvoer of kattenbakvulling en ontvang een gratis surprise. Gegarandeerd dat jouw cat een happy cat wordt!

Producten bestellen...
wortel illustratiezalm illustratie